Hartige gevulde kaassoesjes

Brunch, hapje, … deze soesjes zijn gewoon fenomenaal lekker.  Vorig jaar vanaf september 2013 tem januari 2014 heb ik een half jaar de module “Soezen en vetdeeg” gevolgd. Niet 1 keer kwamen daar hartige soezen aan bod. Dat vond ik toch wel een serieuze misser. De techniek is uiteraard volledig hetzelfde, maar het had een mooie aanvulling geweest op de roomsoezen, eclairs, zwaantjes, tarte maison, profiteroles, enz. met crème patissier, slagroom, gebonden krieken, …
Sinds januari had ik dan ook geen soes meer gemaakt! Maar nu ben ik er terug aan toe. En ik ben direct voor deze hartige soezen gegaan. Je kan ze perfect bakken en invriezen, zodat je er altijd in voorraad hebt.  Je kan ze vullen met gerookte ham en geitenkaas, of zalm en kruidenkaas, vismousse, humus, mozarella-pesto en tomaat,… het lijken wel kleine broodjes.

Wat heb je nodig?

2,5 dl water
125 boter
250 gr bloem
4 – 6 eieren
100 gr gemalen kaas
peper en zout

Wat moet je doen?

Breng het water aan de kook met de boter en wat peper en zout. De boter moet volledig gesmolten zijn.
Haal als de boter gesmolten is de pan van het vuur en stort in 1 keer de bloem erbij en roer glad. Zet de pan weer het op vuur en roer het deeg “droog”. Het moet een bal vormen en loslaten van de bodem.
Laat even afkoelen.
Roer één na één de (losgeklopte) eieren onder het beslag. Het beslag mag niet te stevig, maar ook niet te slap zijn. Het moet lichtjes van de spatel glijden. Spatel er dan 2/3van de kaas onder.
Doe het deeg in een spuitzak en vorm kleine balletjes op een met bakpapier beklede plaat.
Kwast de soezen in met dorure (losgeklopt ei) en bestrooi met de rest van de kaas.
Bak in 20 minuten (afhankelijk van de oven wat korter of langer) goudbruin in een voorverwarmde oven van 200 °C.
Laat afkoelen en vul naar keuze!

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.