Binnen 2 weken is het Valentijn. Hier en daar komen de Valentijnsmenu’s al tevoorschijn.
Ik kan me echter voorstellen dat niet iedereen het ziet zitten om midden in de week een 4* menu uit zijn hoed (potten of oven) te toveren. Of misschien ben je een kookkluns en wil je toch indruk maken?
Welk iconisch recept is er dan toepasselijker dan de spaghetti met gehaktballetjes uit Lady en de vagebond.
Het allerbelangrijkste ingrediënt van dit gerecht: liefde!
Geen stress, alles eenvoudig vooraf voor te bereiden = meer samen genieten.
Jullie smelten toch ook al weg?
Wat heb je nodig?
de saus (4 personen)
300 gr soepgroenten (= mix van wat prei, wortelen, selder)
1 ui fijngesneden
1 blik tomaten
1 blik tomatenblokjes (vb. met basilicum van Elvea)
1 el tomatenpuree
1 takje rozemarijn
1 blaadje laurier
1 takje tijm
100 à 125 g spekblokjes
peper en zout
oregano
flakes van gerookte paprika (vb. La Chinata)
gehaktballetjes
500 g gemengd gehakt
1 sjalot, fijngehakt
1 teentje look
1/4 tl ansjovis pasta (vb. van Imperial)
takje rozemarijn, naalden fijngesneden
1 blaadje salie, blaadje fijngesneden
1 takje tijm, blaadjes fijngesneden
peper en zout
1 ei
+/- 2 el paneermeel
250 gr pasta (spaghetti, linguini) voor 2 personen
geraspte kaas
Wat moet je doen?
gehaktballetjes
Begin met het voorbereiden van de gehaktballetjes.
Doe het gehakt in een grote kom.
Bak de fijngesneden sjalot en look aan in een pan en voeg bij het gehakt.
Doe ook de ansjovispuree en kruiden bij het gehakt. Meng het ei en paneermeel eronder Breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Het gehaktmengsel mag niet te droog of te nat aanvoelen. Doe er eventueel nog wat extra ei of extra paneermeel bij.
Maak nu balletjes ter grootte van een walnoot. (richtlijn voor gewicht = 11 tot 13 gram)
Zet de balletjes in de koelkast.
tomaten/groentensaus
Intussen maken we de tomaten/groentensaus.
Doe in een grote pot een beetje boter en olijfolie en voeg de gehakte ui toe, gevolgd door de soepgroenten en het spek. Laat eventjes stoven en voeg de tomatenpasta toe. Laat nog 2 minuutjes verder stoven.
Voeg dan de tomaten in blik en tomatenblokjes toe, gevolgd door de rozemarijn, tijm en laurier.
Meng alles goed en laat 15 minuten sudderen.
Haal het takje rozemarijn en blaadje laurier uit de saus.
Mix dan alles fijn met een staafmixer.
Breng de saus op smaak met de oregano en flakes.
Zet een grote pan op het vuur met een beetje boter en olijfolie om de gehaktballetjes te bakken. Haal de balletjes uit de koelkast en bak de balletjes rondom bruin.
Voeg de balletjes toe aan de saus.
Kook de pasta gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.
Giet de pasta af en voeg voldoende saus toe.
Geef er apart een kommetje geraspte kaas bij.
❤️🍝
eet smakelijk.