Focaccia (Yotam Ottolenghi)

Nu iedereen het heeft over zijn nieuwe bakboek “Sweet”,  heb ik uit mijn collectie nog eens “Het kookboek” opgediept. (nu ja, k heb de Engelstalige versie “The Cookbook”) 

Hoog tijd zo blijkt.  Ik wil het ene na het andere recept wel eens “een keertje” uitproberen.

Laten we alvast beginnen met deze topper! Een heerlijke luchtige focaccia. En de topping? Die kies je gewoon lekker zelf.

foccacialeeg

Wat heb je nodig?

👩‍🍳 ongeveer 24 stukken
⏰ 5 uur

330 g tarwebloem (voor brood)
1 tl lichte bruine suiker
2 el olijfolie (+ extra om te bestrijken)
1 el zeezout

Voordeeg
1,5 tl droge gist
420 ml lauw water
330 g tarwebloem (voor brood)

Topping
groene olijven,
1 rode ui,
kerstomaatjes
1 el grof zout
1 tl oregano
olijfolie

Wat moet je doen?

Eerst beginnen we met het maken van het voordeeg.

Meng in een grote kom de gist met het water tot de gist oplost en voeg er dan de bloem aan toe. Roer tot de dikte van “havermoutpap”. Dek de kom af met plastiek of een vochtige doek, en laat het mengsel 2 uur rusten op kamertemperatuur.
(je kan dit ook de dag voordien doen, zet het mengsel dan in de koelkast en haal het een uur voor het verder verwerken er weer terug uit)

Doe nadien alle ingrediënten behalve het zout in een standmixer met deeghaak: het voordeeg, de bloem, de suiker en de olijfolie.

Kneed ongeveer 6 minuten op lage snelheid. Voeg dan het zout toe en kneed nog 2 minuten door op hoge snelheid.

Bestrijk een grote kom met olijfolie en doe het deeg in de kom. Laat opnieuw 1 uur rusten onder plastiek of een vochtige doek tot het verdubbeld is in grootte.
(zelf verwarm ik mijn oven tot ong. 50°C en zet hem dan uit)

Intussen kan je een bakplaat al wat invetten met olijfolie. (30x40cm)
Duw het deeg op de bakplaat en duw plat met je vingers. Laat opnieuw 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. Duw opnieuw het deeg uit tot de grote van de bakplaat en laat opnieuw 30 minuten rijzen.
(je kan dit ook om het kwartier herhalen)

Verwarm de oven voor op 220°C.

Maak intussen de topping naar keuze bijvoorbeeld:
Snij de rode ui in halve schijfjes. Snij ze niet de dun want dan kunnen ze verbranden.
Snij de kerstomaatjes in 2.
Meng de ui, groene olijven en tomaatjes met olijfolie.

Borstel de focaccia in met olijfolie en spreid de topping uit over de focaccia.

Bak de focaccia 10 minuten en verlaag dan de oven naar 190°C en laat nog 15 tot 20 minuten verder bakken.

Kijk voorzichtig of de focaccia onderaan goed gebakken is.

Haal uit de oven, borstel indien gewenst er nog wat extra olijfolie over en strooi er nog gedroogde oregano en grof zout over.

smakelijkgroen

 

 

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.