Witloofrolletjes, de klassieker

Witloofrolletjes met kaas en hesp… Ze staan staat hier regelmatig op het menu.

Deze week (1 tem 7 februari 2022) is het de week van het witloof. Een organisatie van VLAM. (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.

Tijd voor witloof (rolletjes) dus.

witloofrolletjes

Om eerlijk te zijn, witloof kon me als kind niet echt bekoren. Ik vond het bitter en niet lekker. De hesp en kaassaus maakte veel goed, dus zo aten we het vroeger en nu nog. Met dit verschil dat ik het nu echt heerlijk vind!

Het Belgische grondwitloof is ook nu nog een populaire groente, maar kan een duwtje in de rug gebruiken bij de jongeren.

Het is nu volop in seizoen, dus tijd om hiervan gebruik te maken. (hoewel witloof heel het jaar door te verkrijgen is).

Wifloof is het een voedzame groente en bevat het heel weinig calorieën.

Sinds de jaren ’70 is er ook witloof op basis van hydrocultuur verkrijgbaar, maar die heeft heel wat minder smaak dan het traditionele grondwitloof.

Je kan met witloof een heleboel verrassende gerechten maken: quiche, kroketjes, … Want inderdaad met witloof kan je inderdaad meer dan alleen witloofrolletjes met kaas en hesp maken.

Maar een klassieker mag je echter ook nooit uit het oog verliezen.

Toch zin in eens iets anders?

Dan is deze pasta met witloof of quiche met witloof echt iets voor jou.

Smakelijk

ps: deze soep smaakt in de zomer ook lekker koud

witloofrolletjes

Witloofrolletjes met kaas en hesp

No ratings yet
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch

Materiaal

  • ovenschotel
  • brede lage kookpot met deksel
  • bakpapier, zelfde diameter als die van de pot.
  • vergiet
  • garde

Wat heb je nodig?
  

  • 8 stronkjes witloof
  • 8 sneetjes gekookte hesp, niet te dun gesneden
  • boter
  • bakpapier

Kaassaus

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 750 ml melk
  • 150 g gemalen kaas, vb. Emmentaler, Gruyere , mix, …
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Afwerking

  • 50 g gemalen kaas

Wat moet je doen?
 

Witloof

  • Verwijder de buitenste blaadjes van het witloof en snij voorzichtig het onderste af. De blaadjes moeten aan elkaar blijven.
    8 stronkjes witloof
  • Smelt een klontje boter in te pan en kleur de stronkjes witloof langs alle kanten.
    boter
  • Voeg een klein beetje water toe, dek af met het bakpapier en het deksel.
    bakpapier
  • Laat de stronkjes garen. Controleer dit door er regelmatig even in te prikken. Afhankelijk van de dikte van de stronkjes duurt dit wat langer.
  • Zodra het witloof gaar is, giet je het af. Je wil zo weinig mogelijk vocht in het witloof. Het beste is om het even te laten staan zodat je het ook nog kan uitknijpen. Zo voorkom je een waterige saus.
  • Rol de uitgelekte en uitgeknepen witloofstronkjes in de hesp en leg ze in een beboterde ovenschaal.
    8 sneetjes gekookte hesp, niet te dun gesneden

Kaassaus

  • Voor de kaassaus starten we met het maken van een roux.
  • Hiervoor smelten we in een pot de boter zachtjes. Zodra de boter is gesmolten voegen we de bloem eraan toe.
    50 g boter, 50 g bloem
  • Roer goed en laat de "roux" een beetje opdrogen. Je zal merken dat het een beetje naar "koekjes" zal beginnen te ruiken.
  • Voeg nu de melk er in gedeelten aan toe en roer goed door met een garde.
    750 ml melk
  • Laat de saus nog eventjes doorkoken en haal de pot van het vuur.
  • Voeg nu als laatste de gemalen kaas toe en meng goed tot de kaas helemaal gesmolten is.
    Breng op smaak met peper, zout en eventueel nootmuskaat en een heel klein beetje citroensap.
    150 g gemalen kaas, vb. Emmentaler, Gruyere , mix, …, peper en zout, nootmuskaat
  • Giet de kaassaus over de ham/witloofrolletjes en werk af met de gemalen kaas.

Grillen

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak 15 à 20 minuten.
    Zet nadien nog even onder de gril voor een mooi goudbruin korstje.
Trefwoord witloof
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.