Lavendelkoekjes
Lavendel in een koekje? Ja hoor!
Absoluut heerlijk, als je dit met mate doet! En een lekker koekje kan niemand weerstaan toch?

Bijna Valentijn. Je bent voor of je bent tegen.
En ja, tegenwoordig is het vooral gecommercialiseerd. Zelf ben ik daar ook geen voorstander van.
Eigenlijk moet je elke dag tegen elkaar zeggen dat je elkaar graag ziet. En niet maar een kaar per jaar. Maar we leven niet in de ideale wereld. En meestal gebeurt dit jammer genoeg niet.
Dus is Valentijn altijd wel een extra goede aanleiding om te zeggen “Ik zie je graag”….
En een eigengemaakt cadeautje is dan toch super leuk? Dus waarom eens niet zelf deze lavendelkoekjes maken. Het is een eenvoudig deeg, gemakkelijk uit te rollen. Toch geen voorstander van lavendel? Dan kan je ze zonder bakken of een beetje tijm of rozemarijn toevoegen.
Net zo lekker zijn deze andere leuke Valentijnskoekjes.
Met lavendel kan je ook lekkere confituur maken en cake. Het is bijvoorbeeld een ideale combinatie met abrikozen.
Gedroogde lavendelbloempjes kan je bijvoorbeeld online kopen (Pit & Pit, Pimenton.be). Of je kan uiteraard zelf in je tuin lavendel gaan plukken. Zie dan wel dat deze de echte lavendel is voor consumptie.
Heerlijke gerechten met lavendel

Lavendelkoekjes
Materiaal
- koekjesuitsteker
- deegrol
Wat heb je nodig?
- 120 g tarwebloem (patisserie)
- 50 g poedersuiker
- 20 g amandelpoeder
- 75 g koude boter, in blokjes
- 1 ei, losgeklopt
- mespuntje zout
- 1 el verse lavendelbloemen ofwel 1 tl gedroogde (gedroogde bloemen smaken meer door)
Wat moet je doen?
- Doe de bloem, bloemsuiker, amandelpoeder, lavendelbloemen en een snufje zout in een kom.120 g tarwebloem (patisserie), 20 g amandelpoeder, mespuntje zout, 1 el verse lavendelbloemen ofwel 1 tl gedroogde, 50 g poedersuiker
- Strooi de boter er bovenop en wrijf tot je een kruimelig deeg krijgt. (dit kan ook met de keukenrobot)75 g koude boter, in blokjes
- Doe vervolgens 1 eetlepel losgeklopt ei bij de deegkruimels.1 ei, losgeklopt
- Kneed verder tot je een glad deeg hebt. Als het deeg te nat is, doe er dan een heel klein beetje bloem bij. Is het een beetje te droog doe er dan nog een beetje ei bij.
- Rol het deeg een beetje uit en verpak het in plastiekfolie.
- Leg het een uurtje in de koelkast.
Uitrollen
- Rol het deeg na een uurtje rusten uit. Ongeveer 3 tot 5 mm dik .
- Steek met een koekjesuitsteker de gewenste vorm uit.
- Leg de koekjes op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
- Verwerk het deeg opnieuw en steek opnieuw koekjes uit tot het deeg op is.
Bakken
- Verwarm de oven voor tot 170°C.
- Bak de koekjes ongeveer 10 à 12 minuten tot ze goudbruin kleuren. Controleer regelmatig aangezien dit ovenafhankelijk is.
- Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.