De dagen worden korter, we krijgen een winterprik, … en dus is het opnieuw tijd voor comfortfood in de vorm van oven- en stoofschotels die je een warm gevoel geven. Deze spruitengratin is daar een perfect voorbeeld van!
Gewoon lekkere boerenkost, goedkoop, lekker en gemakkelijk.

Spruitjes. Ja als kind moest ik er niet veel van weten. Gelukkig is dat nu anders. Deze spruitengratin komt dan ook regelmatig op tafel.
Het seizoen van spruiten loopt van oktober tem ongeveer februari/maart . Blijkbaar zou in het begin van het seizoen ze iets bitterder smaken dan op het einde. Ik heb daar zelf nooit bij stil gestaan maar wel goed om te weten.
Spruitjes zijn super gezond: ze bevatten heel veel vitamine C, vitamine K (onontbeerlijk voor onze bloedstolling) maar ook kalium, magnesium, vezels, …
Je kan echt veel meer met spruitjes dan ze gewoon gekookt te serveren.
(wist je dat als je een beetje melk toevoegt aan het kookwater je minder last hebt van de “spruitjesgeur”?
Verwerk ze ook eens in een roerbakschotel, gegrild in de oven,..
Gecombineerd in een heerlijke pasta met kip en champignons of een lekker soepje .
Een ideale manier om ook kinderen spruitjes te leren eten.
Op zoek naar iets bijzonders? Probeer dan zeker eens dit recept van Yotam Ottolgenghi: spruitjes met zwarte knoflook.

Spruitjesgratin
Wat heb je nodig?
- 500 g gram spruitjes
- 200 gram champignons
- 4 dikke worsten in schijfjes Of 4 dunnere in 3 of 4 stukken
- 200 ml soya room light of andere room
- 1 el mosterd
- gratinkaas
Wat moet je doen?
- Kuis de spruitjes (buitenste blaadjes verwijderen) en snij grote exemplaren in 2.
- Kook ze gaar (ik doe steeds wat bakingsoda in het water om de spruitjes mooi groen te houden)
- Bak intussen de champignons en nadien ook de worsten.
- Doe de spruitjes erbij en meng even goed.
- Doe alles in een ovenschaal. Meng de mosterd met de room en giet over het spruitjesmengsel. Werk af met de gratinkaas.
- Zet nog 15 min. in een oven van 180° en even onder de gril.
Één reactie Voeg uw reactie toe