Het dessert is steeds de kers op de taart van een geslaagd etentje. Onderschat het effect van het nagerecht dus niet. Al zijn deze taartjes ook heerlijk in de zomer, bij een “afternoon” tea.
Deze taartjes had ik zelf eerder nog nooit gemaakt, het was dus een gok om dit te voorzien tijdens het Kerstfeest voor 20 personen. Ik ben bovendien niet zo een witte chocolade fanaat, maar de combinatie met de frisse frambozen en pistachenootjes was heerlijk. Bovendien zijn het hele kleine taartjes, en helemaal niet zwaar. Ideaal in een dessertenbuffet. Bovendien kan je veel vooraf doen, dus geen last minute stress.
Wat heb je nodig? (ong. 20 taartjes)
275 g bloem
150 g ongezouten boter
50 g poedersuiker (gezeefd)
1 ei
35 g geschaafde of gehakte pistachenoten (ongezouten !)
120 frambozen (voorzie er 2 per gebakje)
Vulling
120 ml room
0,5 tl rozenwater (vond ik eigenlijk zelf wat weinig)
125 g witte couverture
1 ei (gescheiden)
Vormpjes van 6 cm.
Wat moet je doen?
Mix of meng de bloem, boter en poedersuiker in een keukenmachine of keukenrobot tot het mengsel lijkt op broodkruimels. Voeg dan het ei toe. Blijf mengen tot het een soepel deeg is. Laat het 2 uur rusten in de frigo.
Verwarm de oven voor op 200°C. Als het heeft gerust kan je het nu uitrollen, ongeveer tot een dikte van 2 à 3 mm. (Zeker niet dikker, je moet het taartje nog kunnen vullen, en anders heb je teveel deeg in verhouding met de vulling)
Steek met een uitsteekvorm of glas rondjes uit van 7 cm doorsnede.
Leg deze in ingevette taartvormpjes van 6 cm en prik de bodem in. (ik was dit vergeten, maar had geen probleem hiermee). Druk de kanten goed aan. Leg op het deeg bakpapier en verdeel daarover bakbonen of rijst. (ik gebruik oude bonen). Bak de bodempjes 7 minuten, haal de vulling eruit en bak ze nog eens 5 tot 7 minuten tot ze goudgeel zijn. Laat ze dan afkoelen.
Voor de vulling breng je de room tegen de kook aan. Doe het rozenwater erbij en schenk het mengsel dan over de chocolade. Roer goed tot alles is gemengd en laat afkoelen. (kamertemperatuur).
Klop dan de eierdooier er door. Klop het eiwit stijf en schep het ook voorzichtig door het mengsel.
Schep 1 eetlepel van de vulling in elk taartje en bak de taartjes 10 tot 12 minuten op 190 °C tot de vulling net stevig is. (je moet dit echt even testen)
Neem de taartjes uit de vormpjes en zet ze op een rooster om af te koelen.
Bestrooi de taartjes met bloemsuiker en leg op elk taartje 2 frambozen en strooi er wat gehakte pistachenootjes over.