In een Italiaans kookboek vind je pasta steevast terug in het hoofdstuk: “Primi piatti”… In België trekken we ons daar natuurlijk niets van aan, en eten we het gewoon als hoofdgerecht. En waarom ook niet? Dan kunnen we er lekker veel van eten, toch? Deze tagliatelle al sugo smaakt alvast naar meer.
Mijn “normale spaghetti saus” maak ik meestal met extra veel groenten, zoals wortelen, paprika, courgette, aubergine, champignons… maar dit is “ragừ di carne”…. een beetje het tegenovergestelde dus.
Vlees van goede kwaliteit maakt dit gerecht helemaal zoals het zou moeten zijn. Samen met de gepelde tomaten de basis voor dit gerecht. Zorg dus dat beide eerste klas zijn, en je gerecht kan niet meer stuk.
Wat heb je nodig? (ruime 4 porties als hoofdgerecht)
600 g verse tagliatelle
(of indien je dit niet hebt, kan je uiteraard ook gedroogde gebruiken)
300 g varkensgehakt
300 g kalfsgehakt
2 worsten, in stukjes
500 g gepelde tomaten in blik
2 el tomatenpuree
2 stengels selder (fijngehakt)
1 witte ui (fijngehakt)
1 rode ui (fijngehakt)
2 teentjes knoflook (fijngehakt)
1 glas rode wijn
3 el gedroogde oregano (of naar smaak)
3 el venkelzaadjes (in een vijzel een beetje fijngemalen)olijfolie
peper en zou
afwerking
bosje basilicum, fijngehakt
geraspte Parmezaan
Wat moet je doen?
Verwarm voldoende olie in een grote pot en stoof hierin de ui, selder en knoflook tot ze gaar zijn. Doe hierbij het gehakt en worsten, laat verder 10 minuten bakken en voeg dan het glas rode wijn toe.
Laat de alcohol verdampen en voeg er dan de gepelde tomaten, tomaten puree, oregano en venkelzaadjes aan toe. Breng eventueel ook nog op smaak met peper en zout.
Zet het deksel op de pot, en laat rustig 2 uur verder sudderen. Roer regelmatig, zodat alles zich goed vermengd en er niets aanbakt.
Kook de pasta gaar volgens de aanwijzing op de verpakking en vermeng met de saus.
Werk af met gemalen parmezaan en basilicum.
Opmerking:
Dit gerecht is gebaseerd op een recept uit Toscana in cucina (Flavours of Tuscany) dat je meeneemt naar de keuken van Toscanië.
Gelukkig voor mij zowel in het Engels als Italiaans geschreven zodat we er toch een beetje wijzer van worden…
Één reactie Voeg uw reactie toe