Pompoenquiche met membrillo

Pompoenquiche met membrillo. Nu heb ik al een recept van een pompoentaart met wortelen die echt super lekker is, maar deze in combinatie met membrillo wou ik ook zeker eens uittesten. Niet toevallig ook een recept dat ik gevonden heb bij Yotam Ottolenghi.

pompoenquiche

Membrillo of kweepeerpasta is een zeer typisch onderdeel in de Spaanse keuken. Het wordt gemaakt door kweeperen lang te laten inkoken. Je kan hem uiteraard ook gewoon kopen. Heerlijk bij een stukje kaas. Dus toen ik dit recept van een pompoenquiche met membrillo tegenkwam van Yotam Ottolenghi moest ik hem wel maken.

Deze pompoenquiche met membrillo past perfect bij bijvoorbeeld een feestbrunch of lunch.

Omdat de gegrilde pompoen en membrillo zoet zijn heb je wel iets nodig dat het een hartig accent geeft. Een stevige pittige blauwe kaas bijvoorbeeld of een lekkere geitenkaas.

In het oorspronkelijke recept wordt er Stilton gebruikt, maar in Spanje is Cabrales een hele sterke lekkere blauwe kaas.

Lust je geen blauw kaas dan raad ik dus een geitenkaas aan. Je hebt een pittige iets zoutige kaas nodig om het evenwicht te hebben en om de zoete smaken te compenseren.

Kan je geen kweeperenpasta vinden, dan is deze pompoenquiche ook lekker zonder. Je kan er dan ook wat blokjes ham of spek aan toevoegen als je het niet vegetarisch wil houden.

Smakelijk

Bron: https://ottolenghi.co.uk/recipes/membrillo-and-stilton-quiche

pompoenquiche

Quiche met pompoen en membrillo

Anke Morreel
No ratings yet
Gang Licht hoofdgerecht, Lunch
Keuken Mediterraans
Porties 4

Materiaal

  • taartvorm met losse bodem 24 ⦰

Wat heb je nodig?
  

  • 700 g pompoen (butternut), gepeld en in blokjes van 2 cm
  • 1,5 el olijfolie
  • 250 g korstdeeg (of zelfgemaakt)
  • 200 g blauwe kaas, zoals stilton, verkruimeld Je kan ook geitenkaas gebruiken als je geen blauwe kaas lust
  • 75 g membrillo (kweepeerpasta) in blokjes van 1 cm
  • 250 ml room
  • peper en zout

Wat moet je doen?
 

Pompoen

  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Meng de pompoenblokjes met de olie, 1/4 tl zout en een goede draai van de pepermolen.
    700 g pompoen (butternut), gepeld en in blokjes van 2 cm, 1,5 el olijfolie
  • Verdeel ze op een bakplaat met bakpapier en rooster de pompoenblokjes ongeveer 30 minuten tot goudbruin. (meng ze tussendoor even)
  • Haal de pompoenblokjes uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 190° C.

Deeg

  • Rol het deeg uit als dit nog niet is gebeurd tot ongeveer een dikte van 3 mm.
    250 g korstdeeg (of zelfgemaakt)
  • Bekleed de taartvorm met lossebodem met het deeg.
  • Prik het deeg in met een vork en zet het 20 minuten weg in de ijskast.
  • Leg op het deeg bakpapier en vul op met gedroogde bonen, rijst of bakparels om de bodem blind te bakken.
  • Bak de bodem 30 minuten, verwijder de bonen/rijst en het bakpapier en bak de taartbodem nog 10 minuten verder tot goudbruin.
  • Laat de bodem ook afkoelen.

Quiche

  • Verspreid de geroosterde pompoenblokjes in de gebakken taartvorm, samen met de kaas (stilton, blauwe kaas of geitenkaas of mix) en de membrillo erbovenop.
    700 g pompoen (butternut), gepeld en in blokjes van 2 cm, 200 g blauwe kaas, zoals stilton, verkruimeld, 75 g membrillo (kweepeerpasta) in blokjes van 1 cm
  • Meng de room met de eieren in een kom samen met een beetje zout en peper.
  • Giet deze mix over de vulling en bak de taart 40 minuten in de oven.
  • Haal uit de oven en laat de taart even rusten alvorens uit de taartvorm te halen.
  • Serveer warm of op kamertemperatuur.
Trefwoord blauwe kaas, kweepeerpasta, membrillo, Pompoen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.