Broodmandje

Broodmandje, letterlijk en figuurlijk.

Neen, het idee komt jammer niet genoeg van mezelf, maar van
http://homedecoratingideasphotos.blogspot.be : zie link.

Uiteraard kan je een idee geweldig vinden, maar moet je het ook nog kunnen uitvoeren. Nu ik vond het alleszins een hele leuke uitdaging: een broodmandje voor tijdens de paasbrunch! Alleen mag je het handvat niet te klein maken, want ik had wat problemen om er voldoende broodjes in te kunnen leggen. Maar niet getreurd. Het zag er sowieso leuk uit.

broodmandje



Het broodrecept is trouwnes niet van de originele website overgenomen. Je kan volledig zelf kiezen welk broodrecept je eigenlijk gebruikt. Al zou ik wel gewoon iets neutraal nemen, dus niets met zaadjes of rozijnen. 😃

Met het totale deeg dat ik heb gebruikt kan je ruim de mand maken, en nog 2 extra broden. Maar ik vond het voor de eerste keer te riskant  om te weinig deeg te hebben. En een extra brood is altijd leuk meegenomen.

Vul deze (ook eetbare) broodmand met bijvoorbeeld deze lekkere kleine broodjes.

Laat je zeker niet afschrikken door dit “project”. Het is veel eenvoudiger dan je denkt en het is echt een centraal stuk op je tafel. Versier de broodmand eventueel nog met een mooi lint om af te werken.

Smakelijk
paasmaand

Broodmandje

No ratings yet
Gang Brood
Keuken Europees
1 mand
4734 kcal

Materiaal

  • een glazen kom (vb. slakom van 25 cm diameter
  • Aluminiumfolie

Wat heb je nodig?
  

  • 1 kg tarwebloem
  • 12 gr zout
  • 40 gr verse gist (of 20 gr droge gist)
  • 400 ml water
  • 20 gr suiker
  • 4 eieren
  • 105 gr boter

Wat moet je doen?
 

  • Draai de slakom om en doe de folie erover.
  • Smeer de folie in met olie/boter.

Het deeg

  • Meng alle grondstoffen en draai of kneed het tot een elastisch en soepel deeg.
    1 kg tarwebloem, 12 gr zout, 40 gr verse gist, 400 ml water, 20 gr suiker, 4 eieren, 105 gr boter
  • Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. (ongeveer 1 uur, maar kijken en voelen is altijd aangeraden)
  • Ontgas het deeg en rol het uit tot platte rechthoek. Snij van deze rechthoek lange repen. Hiermee ga je de vorm mee vlechten. (zie foto's)

Mand

  • Je begint met verticaal over de kom repen te leggen. Nadien ga je horizontaal verder vlechten.
  • Geef het deeg een narijs van 40 minuten en doreer het vervolgens om een mooie glans te bekomen.
  • Bak de basis af in een oven op 200 °Cgedurende 20 minuten

Handvat

  • Maak vervolgens het handvat.
  • Vlecht 3 broodstrengen in elkaar en leg het over de slakom.

Rand

  • Maak ook de rand voor op de mand.
  • Meet daarvoor de diameter af van je kom, en leg een gevlochten cirkel op een bakpapier.
  • Bak ook ongeveer 20 minuten op 200°C.

Voedingswaarde

Calories: 4734kcal | Carbohydrates: 754g | Protein: 146g | Fat: 119g | Saturated Fat: 62g | Polyunsaturated Fat: 14g | Monounsaturated Fat: 30g | Trans Fat: 4g | Cholesterol: 880mg | Sodium: 5628mg | Potassium: 1510mg | Fiber: 27g | Sugar: 24g | Vitamin A: 3594IU | Vitamin C: 0.04mg | Calcium: 296mg | Iron: 13mg
Trefwoord brood
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

7 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Heel mooi. Lijkt me als brood ook erg lekker 🙂

  2. Anke Morreel schreef:

    Heel zeker Marion. Heb er 2x nog een 5 vlecht van gemaakt. Het is een beetje tussen sandwiche en brioche. Het is een recept dat ik heb geleerd in school.

  3. Ik ben niet zo handig, dus denk dat ik de broden ga proberen. Ik ken het woord 'doreer' niet. Wat bedoel je hiermee? En als ik de broden bak, doe ik dat dan op 200 graden met boven en onderwarmte?

  4. Anke Morreel schreef:

    Dorure = losgeklopt ei. Dus daar moet je het brood mee instrijken. Brood moet 35 tot 40 minuten in de oven. Eventueel dan het brood afdekken met aluminium folie als bovenkant te bruin zou worden.

  5. DAnk je wel!. Weer iets geleerd.

  6. Sarah TL schreef:

    Waw, ziet er mooi maar wel moeilijk en tijdrovend uit! Leuke header trouwens op je blog!
    x Sarah

    http://tastinglifestyle.blogspot.be

  7. Anke Morreel schreef:

    Dank je Sarah. Tijdrovend is het wel een beetje. Moeilijk niet echt, al is oefening baart kunst misschien wel aan de orde.

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.