Ken je de avocado brownie al? Een heerlijke smeuïge brownie zonder gluten en de volle smaak van chocolade!

Avocado wordt ingedeeld bij de groenten. Nu bevat avocado in tegenstelling tot andere groenten wel veel vet. Dit is oliezuur en is een onverzadigd vet dat het LDL-cholesterol van het bloed verlaagt.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11).
Hoewel avocado’s gezond zijn bevatten ze dus ook veel calorieën en kan je er beter per dag maar een halve van eten.
Meer over de soorten avocado en hoe je een rijp exemplaar uitkiest lees je hier.
En ja avocado kan je dus ook in zoete gerechten gebruiken! Chocolademousse, brownie, …
Geen paniek, de avocado proef je er niet door, maar geeft wel de nodige smeuïgheid zonder dat je er boter of olie aan moet toevoegen. (want zoals je hierboven kon lezen, avocado bevat veel gezonde vetten)
Nu heb ik dit idee helaas niet zelf bedacht. Al jaren terug mocht ik deze avocado brownie proeven van Caroline van Avocado van de Duivel. Het recept van haar versie kan je terugvinden op 15gram.be
Zelf voeg ik er nog wat amandelpoeder aan toe en werk ik de brownies af met wat gehakte pistachenootjes.

Avocadobrownie
Wat heb je nodig?
- 1 grote avocado geschild en ontpit
- 2 eieren
- 100 g chocolade
- 40 g cacaopoeder
- 1 – 2 el melk of water
- 120 g suiker
- ½ kl bicarbonaat
- zout
- gehakte ongezouten pistachenootjes
- 45 g amandelpoeder
Wat moet je doen?
- Smelt de chocolade au bain marie.
- Mix intussen de avocado met de eieren en de melk
- Voeg de gesmolten chocolade toe, de suiker, snufje zout, amandelpoeder en bicarbonaat.
- Doe het deeg in een met bakpapier beklede vierkante vorm.
- Bestrooi indien gewenst met de pistachenootjes (of chocolade druppels)
- Bak de brownies minuten minuten op 180 °C . Doe de priktest, er mag geen deeg maar aanplakken.
Hoi! Hoe lang zou je deze kunnen bewaren?
Dag An, ze kunnen volgens mij wel tot 3 dagen bewaard worden. Zet de brownie dan wel afgedekt in de ijskast en laat eerst terug op kamertemperatuur komen alvorens te serveren. Smakelijk.