Wat is Maria Lichtmis eigenlijk? En waarom eten we dan pannenkoeken?
Zelf ben ik niet katholiek opgevoed, dus een kleine google zoektocht leert me dat dit de 40ste dag is na de geboorte van Jezus of 40 dagen na Kerstmis. In de tijd van Jezus werd dan volgens de Joodse wet een jongen naar de tempel gebracht om aan de bevolking te worden getoond. Voor meisjes was dit een periode van 80 dagen.

Dat we op 2 februari pannenkoeken eten is een andere traditie waar er 2 verklaringen voor kunnen zijn:
- 2 februari was de dag dat vroeger de plattelandsbevolking van werk of hoeve mocht veranderen. Dit werd gevierd met een soort van “haardkoek”, die later evolueerde naar een pannenkoek.
- De andere verklaring is dat de vorm en de kleur verwijst naar licht en zon. En als men met Lichtmis pannenkoeken eet zou men een voorspoedig jaar hebben.
Reden genoeg voor mij om te feesten en pannenkoeken te eten.
Maar goede een pannenkoek bakken hoe doe je dat?
- Mix het deeg niet te lang want dan krijg je taaie pannenkoeken
- Laat het deeg even rusten
- Gebruik de juiste pan: zelf gebruik ik een pannenkoekenpan van Greenpan
- Gebruik geen te hete pan
- Bak de pannenkoek in boter
- Draai de pannenkoek maar 1x om
Onderstaand recept is ideaal om een feestmaal af te sluiten. Wil je gezonde pannenkoeken als ontbijt? Probeer dan zeker eens deze havermoutpannenkoeken. Met veel vers fruit ideaal om de zondagochtend te starten.

43 pannenkoeken
Materiaal
- Pannenkoekenpan
Wat heb je nodig?
- 55 gr bloem
- mespuntje zout
- 1 ei
- 150 ml melk
- 2 tl olie
- 300 ml vers geperst sinaasappelsap
- 2 el honing
- 15 gr boter
- 3 el “43” of whiskey
- 175 gr frambozen of bosbessen of andere vruchten, in de wintermaanden is de diepvries een goed alternatief
- poedersuiker
- zure room of ijs.
Wat moet je doen?
- Zeef de bloem en en zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erin. Klop de melk er geleidelijk door zodat je een glad beslag krijgt.
- Verhit een middelgrote koekenpan (of pannenkoekenpan als je dit hebt) met antiaanbaklaag. Doe er wat olie in en verdeel het met keukenpapier over de bodem. Schenk er voldoende beslag in om de bodem net te bedekken. Bak de pannenkoek 1 minuut, maak de randen los, draai om, en bak nog 1 minuut. Laat de pannenkoek op een bord glijden, en maak nog 3 andere pannenkoeken. Zet apart.
- Schenk het sinaasappelsap in de pan en voeg de honing en boter toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de saus 5 minuten indikken. Roer de gekozen likeur erdoor.
- Vouw elke pannenkoek dubbel, en dan nog eens. Laat de 3-hoekjes in de pan glijden, en laat ze even opwarmen in de saus.
- Leg op elk bord een pannenkoek, schenk de saus erover en strooi er wat frambozen over.
- Bestrooi nog wat met poedersuiker en eventueel room. (of ijs)