Figs in space
Het is een verlengd weekend en de vijgen zijn opnieuw volop in seizoen. Hoog tijd om nog eens deze cocktail met vijgen en gember te maken. Deze super lekkere Figs in space cocktail heb ik intussen al 10 jaar geleden ontdekt.
Nu ben ik niet zo een cocktaildrinker en heb ik zeker geen barkast vol flessen sterke drank… Een eenvoudig glaasje cava en ik ben al dik tevreden. Maar deze cocktail maak ik telkens opnieuw als de vijgen in seizoen zijn.

Misschien komt het omdat er maar 1 sterke drank als basis wordt gebruikt en geen mix dat ik dit een lekkere cocktail vind.
Je hoeft dus ook geen 5 verschillende flessen in huis te hebben. 1 fles wodka volstaat… Er zijn heel veel merken van goedkoop tot duurder. Kies er eentje uit naar jouw smaak en budget.
Het recept voor deze Figs in space is van Manuel Wouters. Manuel is de eigenaar van de Antwerpse cocktailbar Sips en heeft meerdere boeken geschreven. De Figs in Space komt uit zijn boek “The Art of Making cocktails” . Deze en nog heel wat andere recepten voor heerlijke cocktails kan je ook terugvinden via Njam TV.
Maak ook zeker eens zelf je suikerwater en gembersiroop. Heel gemakkelijk en je kan er ook nog eens lekkere limonade mee maken.
Afhankelijk of je groene of zwarte vijgen gebruikt zal je cocktail van kleur er iets anders uitzien.
Let op met de gember, want die geeft echt een kick aan de cocktail. Gebruik de verse gember dus met mate.
Je kan gembersiroop ook kant en klaar kopen als je tijd wil sparen. Zelf gebruikte ik trouwens ook citroensap in plaats van limoensap.
Geen fan van vijgen? Dan is deze cocktail op basis van Elixir D’ Anvers ook heel lekker en fris.
Wat zijn jouw plannen nog tijdens het verlengde weekend?

Cocktail: Figs in space (Manuel Wouters)
Materiaal
- martini glas of gelijkaardig
Wat heb je nodig?
- 4,5 cl wodka
- 3 cl vers limoensap
- 2 cl gembersiroop
- 1 cl suikerwater
- 2 cocktaillepel rietsuiker
- 0,5 – 1 cm verse gember
- 2 verse vijgen
- 8 ijsblokjes
- 1 partje limoen
Gembersiroop
- 250 ml water
- 500 gr rietsuiker
- 150 gr vers geschilde gember
Suikerwater
- 2 koppen kristalsuiker 1 kop water
Wat moet je doen?
- Blend of mix de vijgen tot een puree.2 verse vijgen
- Doe de rietsuiker in het mixglas en voeg daar de verse gember aan toe.2 cocktaillepel rietsuiker, 0,5 – 1 cm verse gember
- Kneus het stukje gember een beetje.
- Giet er de wodka, de gembersiroop, het suikerwater en het limoensap bij.4,5 cl wodka, 2 cl gembersiroop, 1 cl suikerwater, 3 cl vers limoensap
- Voeg twee cocktaillepels vijgenpuree toe.
- Vul de shaker met ijsblokjes, zet het mixglas erop en schud krachtig.8 ijsblokjes
Afwerking
- Strain de cocktail in je glas en garneer met een stukje limoen of citroen.
Gembersiroop
- Mix de gember in een blender tot het pulp goed zichtbaar is.
- Neem een steelpan en los de suiker op in het water.
- Voeg het gemberpulp samen met het suikerwater en warm langzaam op tot tegen het kookpunt.
- Laat afkoelen en zeef de gembersiroop twee- tot driemaal zodat het meeste pulp eruit is.
- Bewaar in fles of bokaal met dop.
Suikerwater
- Neem een steelpan en breng het water aan de kook.
- Zet het vuur lager en doe de suiker in het warme water, los de suiker al roerend op.
- Haal de pan van het vuur zodra de suiker is opgelost.
- Laat de siroop niet koken anders wordt hij te zoet en te dik.
- Laat het suikerwater afkoelen en bewaar in een fles met dop.
Suikerwater bewaar je het best in de koelkast. Je kan de kristalsuiker ook vervangen door rietsuiker, dan krijg je een amberkleurige siroop