Een verwenontbijtje met 2 kleurenbroodjes 🥂
Leg je geliefde eens in de watten met deze bijzonder leuke en lekkere broodjes: 2 kleurenbroodjes in de vorm van een hartje.
Een goede start van de dag op 14 februari. Ook voor jezelf trouwens.

Deze broodjes heb ik al eens gepost, maar dan in een gewone spiraalvorm . Je zou misschien denken dat deze broodjes zoet zijn: cacao geeft echter enkel kleur. Je kan dus deze broodjes naar hartelust voorzien van een beleg naar keuze. Zelf eet ik graag een licht gekookt eitje bij het ontbijt en een beetje fruit.
Het oorpronkelijke recept kan je terugvinden in het boek Pan (brood) van Xavier Barriga .
Daar wordt er echter nog wel chocolade aan toegevoegd. Xavier Barriga is een gekende Spaanse bakker, zijn boeken zijn volgens mij echter enkel in het Spaans te verkrijgen. Maar dat is gelukkig geen probleem voor mij. 😃
2 kleurenbroodjes
Wat heb je nodig?
basisdeeg
- 500 g broodbloem
- 10 g zout
- 280 ml water
- 15 g verse gist of 7 g instant
- 20 g boter
voor het witte deeg
- 400 g basisdeeg
- 40 g pistachenoten ongezouten uiteraard
voor het donkere deeg
- 400 g basisdeeg
- 20 g puur cacaopoeder
Wat moet je doen?
Met de keukenrobot
- Doe de bloem, instant gist, boter en zout in de kom en meng op trage snelheid. (bij mij is dat 1)
- Voeg langzaam het water erbij tot de bloem het water helemaal heeft opgenomen.
- (als je verse gist gebruikt, los deze dan eerst op in het water)
- Kneed nu iets sneller (bij mij is dat 2) tot het deeg glad is en van de wanden van de kom komt.
- Als het goed is moet je nu een dun vliesje kunnen trekken.
- Haal het deeg uit de kom verdeel het in 2 gelijke delen.
- Doe per soort deeg de ingrediënten erbij die nodig zijn, en kneed opnieuw goed door.
- Maak van beide delen een mooie bol en laat afgedekt 45 minuten rusten.
- Rol beide stukken apart uit tot ongeveer max 1 cm dikte. (rechthoek)
- Maak de bovenzijde van het donkere deeg een beetje nat met water en leg het op het witte deeg.
- Rol dan op tot een cilinder en laat 15 minuten rusten.
- Snij nu met een scherp mes porties van 2 à 3 cm en leg ze met een snijkant op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Rijzen
- Laat nu ongeveer 1 uur rijzen.
- Ik verwarm mijn oven lichtjes en spuit er met een plantenspuit een beetje water in, zo creëer je een vochtige omgeving zodat de broodjes niet uitdrogen en hoef je ze niet af te dekken. Als je ze buiten de oven laat rijzen, dek ze dan af om korstvorming te voorkomen
Bakken
- Verwarm de oven voor op 250° C en zet op de bodem een ovenschaal. (ik gebruik hiervoor een kleine metalen ovenschaal van IKEA – Koncis)
- Als het brood is gerezen, giet je een klein beetje water in de ovenschaal om stoom te creëren en mogen de broodjes in de oven, op 220 °C, 16 tot 18 minuten.
Eens doorgesneden kan je er een hartvorm van maken.
