Het ene brood is het andere niet: Spiraalbrood

Ik heb me nog eens laten inspireren door Levine en het Rogge -spiraalbrood leek me wel een uitdaging. Het leuke aan iets zelf maken, is dat je iets kan bereiden dat je niet zo gauw bij de bakker zal aantreffen. En als je een feestje hebt, vind ik het wel fijn om eens iets anders voor te schotelen. (En daarvoor hoeft het eigenlijk ook geen feest te zijn)
Het ziet er niet alleen leuk uit, het is ook nog eens super lekker brood!
En … uiteindelijk is het helemaal niet moeilijk.

Wat heb je nodig
Licht deeg
170 gram roggebloem
385 gram tarwebloem
11 gram zout
5 gram droge gist
1 ½ theelepel karwijzaad (optioneel)
21 gram molasse (te vervangen door stroop)
28 gram shortening (
Crisco)* of boter/margarine
± 325 gram water
 
Donker deeg
zie het lichte deeg + 28 gram cacao  28 gram water

Wat moet je doen?
Voor de stap voor stap foto’s verwijs ik graag naar de blog van Levine.
Licht deeg

Doe de roggebloem, tarwebloem, gist en karwijzaad in de kom van de KA. Voeg de molasse, shortening en 300 gram water toe. Meng alles met de platte haak of pollepel. Voeg zonodig het resterende water (25 gram) toe. Voeg het zout toe en kneed het deeg met de deeghaak in ± 10 minuten op stand 2 tot een soepel en licht kleverig deeg dat van de wanden loslaat.
Deeg overdoen in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Afgedekt in ± 90 minuten tot dubbele volume laten rijzen.

Donker deeg


Zie het lichte deeg. Voeg de opgeloste cacao tegelijk met de molasse, shortening en het water toe. Afgedekt in ± 90 minuten tot dubbele volume laten rijzen.

Stort beide deegsoorten op een licht ingevette werkplek en verdeel ieder stuk deeg in 4 gelijke stukken. Rol ieder stuk deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 12,5 bij 20 cm.
Voor ieder brood heb je 2 witte en 2 donkere lappen deeg nodig. Leg de lappen deeg op elkaar (begin met een lichte lap en eindig met een donkere lap).
Rol vervolgens op en leg met de naad naar beneden in een bakblik (± 22 x 11 cm).
Afdekken met ingevet plastic folie en op kamertemperatuur in 60 – 90 minuten tot bijna dubbele volume laten rijzen. Tip: als er geen twee bakblikken tegelijk in de oven passen, zet dat 1 bakblik goed afgedekt in de koelkast; het kan 2 dagen bewaard worden in de koelkast. Laat het rijzen en bak af. Het rijzen kan langer duren als het deeg koud is.
Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 180 ºC.
Bestrijk de broden met het losgeklopte ei en bak ze in ± 45 minuten gaar en bruin. Het brood is gaar als je op de onderkant klopt en het klinkt hol of als de interne temperatuur 90 ºC is.
Direct uit de vormen halen en op een rooster volledig laten afkoelen voordat je het gaat snijden. Kan goed ingevroren worden.
Bron: The Bread Baker’s Apprentice by Peter Reinhart en ik heb het van bij Levine


Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Sofie schreef:

    Ziet er zeer geslaagd uit, mooi!

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.