Havermoutbrood

Tegenwoordig is er een hele hype weer rond brood. Maakt brood dik? Is tarwe ongezond?
Maar nee… brood en tarwe passen perfect in een evenwichtige voeding. (tenzij je inderdaad niet tegen gluten kan). Voedingsvezels, energie, vitaminen… een goede evenwichtige boterham kan volgens mij niet slecht zijn.

Brood bakken doe ik 1x per week.  En dit brood is heel populair ten huize Donna Caramella.
Ook nu weer een recept van Levine. Deze recepten zijn steeds correct qua verhoudingen en zijn bij mij nog nooit mislukt.
Ik herneem hier enkel de werkwijze met de keukenmachine.

Wat heb je nodig?
2 broden
600 gram tarwebloem
200 gram volkorenmeel
200 gram fijne havervlokken (havermout) + voor de afwerking
10 gram droge gist
60 gram zachte ongezouten roomboter
25 gram golden syrup (of honing)
300 gram water, lauwwarm
300 gram melk, lauwwarm
18 gram zout
2 bakblikken van ± 23 cm

Wat moet je doen?

Meng tarwebloem, volkorenmeel, havervlokken en gist in de kom. Voeg de boter (in klontjes), golden syrup, water en melk toe en kneed met de kneedhaak ± 3 minuten totdat alle bloem/meel bevochtigd is. Dek de kom af en laat 25 minuten staan.

NB: na het mengen is het nog geen deeg maar een natte massa. Door het 25 minuten te laten staan heeft de tarwebloem, het volkorenmeel en de havervlokken de tijd het vocht op te nemen. Deze stap dus niet overslaan.

Voeg het zout toe en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat.

1e rijs
Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg ongeveer in volume verdubbeld is, ± 1 uur.

Vormen
Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en verdeel het in twee gelijke stukken. Bol ieder stuk deeg losjes op en laat ze afgedekt 20 minuten liggen (het deeg laat zich na deze rusttijd beter vormen).

Rol beide deegstukken uit tot een lap even breed als de bakvorm. Ieder stuk deeg stevig oprollen en de naad dichtdrukken. Maak het deeg nat met je hand of een kwastje en rol door havervlokken. Met de naad naar beneden in ingevette bakblikken leggen.

2e rijs
Dek het deeg af met ingevet folie en laat in 60 – 90 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm intussen de oven voor op 210 ºC.

Bakken
Oven met boven- en onderwarmte: bak de broden in 35 – 45 minuten gaar en bruin. Dek als de broden te bruin worden af met een stuk aluminiumfolie.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Zazoe schreef:

    Deze reactie is verwijderd door de auteur.

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.