December = feestmaand

 

Zijn jullie net als ik kok van dienst tijdens de feestdagen? Dan zijn jullie wellicht ook al volop bezig met jullie menu samen te stellen. De voorbereidingen zijn het halve werk. Ik zit er niets mee in om uren in de keuken te staan, behalve op het moment zelf! Dan wil ik er ook mee van kunnen genieten.

Je kan overal intussen wel voldoende inspiratie vinden: kooktijdschriften, magazines van winkels, andere blogs, pinterest, enz.

Maar hoe maak je hier nu een keuze uit?

Daarom geef ik jullie hier enkele tips zodat de avond zelf stressvrij verloopt.

 1. Het gezelschap
  Voor hoeveel mensen moet je koken? Hou hier rekening mee als je het menu samenstelt. Koken voor 25 personen is niet hetzelfde als voor 4 personen.
  Hoe groter het gezelschap hoe groter de kans dat er iemand is met een speciaal dieet, allergie, … probeer hier op in te spelen, maar je kan niet voor iedereen goed doen. Probeer een variatie te voorzien zodat iedereen kan kiezen.
 2. Budget
  Heel belangrijk, zeker als je voor een heel aantal personen moet koken.
 3. Tijd
  Hoeveel tijd heb je? Ga je alles zelf maken? Kan je iets uitbesteden?
 4. Materiaal
  Heb je voldoende kookpotten, pannen, schalen, bestek, glazen, borden,…
 5. Bestellen
  Eens je het menu hebt samengesteld, kan je best tijdig eventueel al je bestelling doorgeven bij de slager/vishandelaar/bakker/groentewinkel. Zo ligt alles tijdig voor je klaar en heb je geen winkelstress meer.
 6. Voorbereiding
  Wat kan je vooraf al maken? Soep kan je bijvoorbeeld al invriezen. Maar ook hapjes, dessert, … Maak een planning op zodat je een betere inschatting kan maken: moet er iets worden gemarineerd? Moet er iets worden afgekoeld?
 7. Geniet
  Heel belangrijk: maak je niet druk als misschien niet alles perfect is.

smakelijkgroen

 

 

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.