Als Delhaize ambassadrice kon ik de voorbije periode een aantal bio producten ofwel gratis uittesten ofwel met een korting.
Welke producten heb ik getest? Ben ik overtuigd? Je komt het allemaal te weten.
Wanneer is een product bio?
Laten we het om te beginnen even hebben over wat bio nu juist is en wanneer een product dit label mag krijgen.
Voedsel dat het label “bio” mag dragen moet volledig natuurlijk geproduceerd worden. Dit wil zeggen dat er geen chemische pesticiden of kunstmest mogen worden gebruikt en geen onnatuurlijke additieven aan worden toegevoegd. Voor bijvoorbeeld vlees geldt vooral dat het dierenwelzijn wordt gerespecteerd en dat de dieren grotendeels biologisch voer hebben gekregen.
Wist je trouwens dat biologisch niet hetzelfde wil zeggen als ecologisch, al ligt de omschrijving wel heel dicht bij elkaar. Alleen is er voor “eco” geen wettelijke omschrijving.
Meer weten? Lees er dan alles over op “Alles over bio“.
Zie je het bos door de bomen niet meer? Een overzicht van alle labels kan je helpen.

Welke producten heb ik getest?
Er is een heel uitgebreid gamma aan producten beschikbaar. Dit is dus maar een kleine greep uit het aanbod.
Het volledige assortiment van de bioproducten van Delhaize kan je hier terugvinden.
Melk en yoghurt
Melk en yoghurt worden hier ten huize wel dagelijks gebruikt: om smoothies te maken, als ontbijt met fruit en granola, …
De yoghurt (mager/1 liter) is zacht van smaak. Niet te zurig. Perfect voor het ontbijt en om smoothies van te maken. Met de melk werden er pannenkoeken gemaakt. Volgens het proefpannel waren het de lekkerste pannenkoeken die ze al hadden gegeten.
Van de smaak zijn we dus wel overtuigd. Laten we daarom ook even een prijsvergelijking doen.
De geteste bioyoghurt kost 1,45 euro/liter, die van het goedkope huismerk 0,90 euro/liter. De goedkoopste halfvolle melk kost 0,62 euro/ liter, de bio halfvolle melk die ik heb getest 0,99 euro/liter. We kunnen dus besluiten dat deze bioproducten 50% duurder zijn dan het gewone huismerk.
Kip
We kregen ook de kans om de biologische kip te proeven. Kip eten we hier ook regelmatig. Het is een veelzijdig product: Vol-au-vent, kippensaté, in de oven, gevuld, kippensalade…
Tijd dus om nog eens deze kip op “Spaanse wijze” te maken. Qua smaak, op en top lekker.
Laten we echter ook hier even een prijsvergelijking doen:
- Een gewone braadkip kost 2,98 euro/kg,
- een scharrelkip 6,39/kg euro,
- een biokip 9,99 euro/kg.
Zoals je merkt is de prijs zeker nog een struikelblok. Een biokip kost 3x zoveel als een gewone kip.
Laten we eerlijk zijn: dat is niet voor iedereen weggelegd.
Brood, Groenten en fruit
Omdat het zo een warme zomer was, werden er heel wat salades gegeten.
Daarom dus veel verschillende soorten sla geproefd: veldsla, rucola, …maar ook broccoli, avocado…
Opvallend hierbij: veel plastiek verpakking… jammer want er bestaat nu ook al een ruim assortiment biologische verpakking.
Het stoort me sowieso al, en zeker bij een bio product. Dit zou zeker moeten worden verder getrokken in de verpakking.
Maar verder wel vrij van pesticiden. Wat dan toch weer goed is voor het milieu.
Aangezien ik vaak zelf brood bak, kan ik hier niet zo goed vergelijken.
De smaak zat ook hier wel weer zeer goed met deze bruschetta van carpaccio en bio veldsla en rucola.
Conclusie
Lokaal of niet?
Als het kan, koop ik liefst lokale producten. Dat is dus met andere woorden niet altijd biologisch, maar het hoeft ook niet de halve wereld over te vliegen.
Biologische quinoa uit Bolivia of Belgische quinoa? Het evenwicht hierin vinden is niet altijd gemakkelijk.
Prijs
Wellicht het grootste dilemma en struikelblok. Een kip van 3 euro/kilo of bijna 10 euro/kilo?
Uiteraard zijn we voorstander van dierenwelzijn, gelukkige dieren, … Alleen jammer dat dit met zo een hoog prijskaartje gepaard gaat.
Gezondheid en milieu zijn uiteraard ook goede argumenten om iets dieper in de geldbeugel te tasten.
Bij een klein prijsverschil zal de keuze voor bio echter veel gemakkelijker zijn.
Smaak
Om hier 100% over te kunnen oordelen zouden we blind moeten proeven. Zo ver hebben we de test niet gedaan. De producten zijn zonder meer lekker. Qua smaak dus een 10 op 10.
Verpakking
Tja, dat is toch een groot verbeterpunt. Afbreekbare verpakking zou zeker een meerwaarde geven.
Overtuigd of niet?
We moeten met zijn allen een steentje bijdragen aan het milieu. Die overtuiging heb ik al langer.
Dit komt ook onze gezondheid ten goede. Iets waar we met zijn allen naar streven.
Met enkele kleine veranderingen bij je aankopen kan je al een grote stap zetten.
- Koop lokale producten of bij lokale leveranciers
- Ga voedselverspilling tegen: verwerk restjes
- Minder plastiek: probeer aandacht te schenken hoe dat producten zijn verpakt
Er zit zeker een prijskaartje aan vast. Het zal dus altijd een moeilijke oefening zijn om de balans in evenwicht te houden.