Go Back

Rijsttaart

Maaltijd Dessert
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

Deeg

  • 200 g bloem
  • 50 g maizena
  • 4 g droge gist
  • 1 eidooier
  • 110 g lauw water melk of mix van beide
  • 12 g suiker
  • 5 g zout
  • 50 g boter

Vulling

  • 125 g dessert rijst (vb. Bosto) of 150 g en 1 liter melk ( = voorvorm van 4,5 cm diep)
  • 750 ml melk
  • 80 à 100 g suiker
  • Banketbakkersroom van 1 l melk

Wat moet je doen?

Deeg

    Met de hand kneden

    • Voeg de bloem en maizena samen.
    • Stort het mengsel uit op het werkblad en maak een grote cirkel in het midden.
    • Doe aan de buitenkant van de cirkel de suiker, zout en boter.
    • Doe de dooier en water of melk in het midden.
    • Vermeng stilletjes het vocht met de bloem.
    • Voeg de boter toe als alle bloem met het vocht is vermengd.
    • Kneed het deeg kort tot een deeg tot het loskomt en je een vliesje kan vormen
    • Bol het deeg op en laat 30 minuten afgedekt rijzen
    • Rol het deeg gelijkmatig uit en leg het deeg in de ingevette taartvorm.
    • Laat het deeg 20 minuten in de vorm liggen en druk dan het deeg tegen de rand en rol het overtollige deeg met een deegroller af.

    Met de machine

    • Doe alles behalve de boter in de mengkom.
    • Laat rustig mengen. Als het deeg is gevormd doe je de boter erbij en laat opnieuw rustig mengen tot de boter is opgenomen. Verwerk verder zoals met de hand vanaf punt 7

    Vulling

    • Kook de dessertrijst gaar in de melk (ongeveer 40 minuten) en voeg op het einde naar smaak suiker toe.
    • Laat afkoelen en voeg de banketbakkersroom toe.
    • Vul de taartvorm met de rijstcrème en bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei.
    • Verwarm de oven voor op 180°C en bak af in 35 à 40 minuten.
    • Keer de rijsttaart na enkele minuten om op een rooster en verwijder de vorm.
    • Leg een rond rooster op de rijsttaart, keer weer om en laat afkoelen.