Ga terug Email Link
+ servings
Spaanse kip uit de oven

Spaanse kip uit de oven

Een ovenschotel met gemarineerde krokante kip
4.75 van 4 stemmen
Gang Hoofdgerecht
Keuken Spaans
Porties 4 personen
personen

Materiaal

  • ovenschaal

Wat heb je nodig?
  

  • 8 kippenbouten MET VEL bovenbouten of onderbouten (maar neem er dan 4 extra)
  • 500 g krielaardappelen in 2 gesneden
  • 1 kleine courgette in schijfjes
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 rode ui in schijfjes
  • 3 rozemarijntakjes
  • 5 à 6 knoflookteentjes
  • rasp van een appelsien
  • 200 g cherrytomaatjes
  • 50 g olijven

Marinade

  • 3à4 el olijfolie
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1,5 tl oregano
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl cayenne peper
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 tl za'atar  optioneel
  • 1 tl sumak optioneel

Wat moet je doen?
 

  • Begin met het marineren van de kip.
  • Voeg hiervoor alle ingredienten samen en giet dit over de kip. Wrijf de marinade goed in de kip. Dek af en laat liefst een nachtje marineren. (minstens enkele uren)
  • Verwarm de volgende dag de oven voor op 200°C
  • Doe de krielaardappelen, knoflooktenen en groenten (BEHALVE DE CHERRYTOMATEN EN OLIJVEN) in de ovenschaal en kruid met peper en zout. Leg de gemarineerde kip erop samen met de rozemarijn.
  • Besprenkel extra met olijfolie en de zeste van appelsien.
  • Bak de kip 45 minuten. Voeg er dan de cherrytomaten bij samen met de olijven.
  • Zet terug in de oven voor ongeveer 45 minuten, zodat de kip lekker krokant en gaar is.
Notities
Als je dit eventueel wil, kan je er nog extra chorizoworst aan toevoegen. Zie wel dat deze niet aanbrand. Je voegt hem er dan ook best pas na 45 minuten toe. 
Serveer met een lekker stuk brood om de sappen op te deppen. 
Bij de marinade kan je ook nog volgende specerijen mengen;
  • 2 tl  za’atar 
  • 1 tl sumak
Trefwoord aardappelen, cherrytomaten, kip
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!