Ga terug

Schotse baps

Maaltijd Brood
Aantal 8 broodjes
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 120 ml melk
  • 2 el boter
  • 250 ml water
  • 525 mg bloem harde tarwe
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 7 g instantgist

Wat moet je doen?

  • Verwarm de melk en boter op een laag vuurtje tot de boter is gesmolten. Voeg het water toe en zet opzij om af te koelen.
  • Meng intussen de bloem,gist, suiker en zout in een kom. 
  • Voeg het melkmengsel erbij en meng alles goed. Stort het dan op een met bloem bestoven werkblad en kneed goed. (5 à 10 minuten)
  • Laat het deeg 15 minuten rusten, en kneed nadien verder tot een glad en elastisch deeg.
  • Vet een kom in met wat olie en rol het deeg door de kom zodat het licht met olie is bedekt.
  • Dek de kom af met folie of plastiek en laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is. (ongeveer 90 minuten)
  • Haal het deeg nadat het is verdubbeld uit de kom, en verdeel het in 8 stukken.
  • Bol de stukken op en druk een beetje plat.
  • Leg de baps op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Dek opnieuw af en laat 30 tot 45 minuten rijzen tot ze 1,5 keer zo groot zijn.
  • Verwarm de oven voor op 250°C. Bevochtig de broodjes lichtjes met water en plaats de broodjes als ze zijn gerezen in de oven en verlaag de oven naar 200°C. 
  • Bak 15 minuten tot de broodjes krokant en goudbruin zijn.
  • Leg ze op een rooster om af te koelen.