Go Back

Buikspek met noedels

Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Trefwoord buikspek
Aantal 4
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 2 kg buikspek (geheel) zonder zwoerd
  • 3 el honing
  • 1 klontje boter
  • 1 zakje gemengde wokgroenten
  • 125 g eiernoedels, tarwelnoedels, rijstnoedels...
  • sambal naar smaak

Kruidenmengsel:

  • 1 el foliepoeder (kan je eventueel weglaten)
  • 1 el gemalen peper
  • 1 el vijfkruidenpoeder
  • 4 teentjes teentjes look fijngesnipperd
  • 4 takjes tijm fijngesnipperd
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 2 el zout
  • 1 el suiker

Wat moet je doen?

Voor het spek:

  • Snijd het spek met een scherp mes langs de vetkant in ruitjes in. Wrijf het kruidenmengsel daarna aan beide kanten van het spek en druk het goed aan. Leg het stuk spek op een groot bord of een plaat en dek het af met plasticfolie. Laat het spek 24 uur rusten in de koelkast. 
    Spoel het lichtjes af.
  • Verwarm de oven voor op 75 °C.
  • Verhit een beetje boter in een pan en laat het spek daarin aan beide kanten mooi bruin kleuren. (Let op dat het niet verbrandt)
    Leg het vervolgens in een ovenschaal met de vetkant naar boven. 
    Doe de honing erover en dek af met aluminiumfolie.  Zet het in de oven en laat het  5 uur garen. De tijd is afhankelijk van de grootte van het stuk vlees. 
  • Als het vlees gaar is, verhoog de oventemperatuur dan tot 180 °C. Overgiet het vlees met de honing uit de pan en laat lichtjes karamelliseren.

Wolgroenten met noedels

  • Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking. 
  • Doe intussen een beetje arachideolie in een wokpan en doe de groentjes erin. Schep ze om tot ze gaar zijn.
  • Voeg de uitgelekte noedels bij de groenten en kruid naar smaak met bijvoorbeeld sambal.

Opmerking

Ik gebruik een zakje wokgroenten: zo heb je nooit overschot van alle groentjes die je nodig zou hebben en heb je toch een lekkere mix. 
Voor de noedels heb ik deze keer de tarwenoedels van oxfam wereldwinkels gebruikt.