Ga terug Email Link
witloofrolletjes

Witloofrolletjes met kaas en hesp

No ratings yet
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch

Materiaal

  • ovenschotel
  • brede lage kookpot met deksel
  • bakpapier, zelfde diameter als die van de pot.
  • vergiet
  • garde

Wat heb je nodig?
  

  • 8 stronkjes witloof
  • 8 sneetjes gekookte hesp, niet te dun gesneden
  • boter
  • bakpapier

Kaassaus

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 750 ml melk
  • 150 g gemalen kaas, vb. Emmentaler, Gruyere , mix, ...
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Afwerking

  • 50 g gemalen kaas

Wat moet je doen?
 

Witloof

  • Verwijder de buitenste blaadjes van het witloof en snij voorzichtig het onderste af. De blaadjes moeten aan elkaar blijven.
    8 stronkjes witloof
  • Smelt een klontje boter in te pan en kleur de stronkjes witloof langs alle kanten.
    boter
  • Voeg een klein beetje water toe, dek af met het bakpapier en het deksel.
    bakpapier
  • Laat de stronkjes garen. Controleer dit door er regelmatig even in te prikken. Afhankelijk van de dikte van de stronkjes duurt dit wat langer.
  • Zodra het witloof gaar is, giet je het af. Je wil zo weinig mogelijk vocht in het witloof. Het beste is om het even te laten staan zodat je het ook nog kan uitknijpen. Zo voorkom je een waterige saus.
  • Rol de uitgelekte en uitgeknepen witloofstronkjes in de hesp en leg ze in een beboterde ovenschaal.
    8 sneetjes gekookte hesp, niet te dun gesneden

Kaassaus

  • Voor de kaassaus starten we met het maken van een roux.
  • Hiervoor smelten we in een pot de boter zachtjes. Zodra de boter is gesmolten voegen we de bloem eraan toe.
    50 g boter, 50 g bloem
  • Roer goed en laat de "roux" een beetje opdrogen. Je zal merken dat het een beetje naar "koekjes" zal beginnen te ruiken.
  • Voeg nu de melk er in gedeelten aan toe en roer goed door met een garde.
    750 ml melk
  • Laat de saus nog eventjes doorkoken en haal de pot van het vuur.
  • Voeg nu als laatste de gemalen kaas toe en meng goed tot de kaas helemaal gesmolten is.
    Breng op smaak met peper, zout en eventueel nootmuskaat en een heel klein beetje citroensap.
    150 g gemalen kaas, vb. Emmentaler, Gruyere , mix, ..., peper en zout, nootmuskaat
  • Giet de kaassaus over de ham/witloofrolletjes en werk af met de gemalen kaas.

Grillen

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak 15 à 20 minuten.
    Zet nadien nog even onder de gril voor een mooi goudbruin korstje.
Trefwoord witloof
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!