30gtahiniik begin altijd met minder en voeg naar smaak meer toe
1teentjeknoflook
1groene chilipeper, fijngehakt(of laat weg)
30mlcitroensap
1 ¼tlkomijnpoeder
30gamadelschilfers
Afwerking
peterselie
¼tlpaprikapoeder
30mlolijfolie
Wat moet je doen?
Doe de linzen in een grote pan en giet er 750 ml water bij. Laat de linzen 1 uur weken.
Bak intussen de uien. Meng de uien hiervoor met de maïzena.
Giet 2 cm olie in een grote hapjespan en bak de uien krokant.
Schep de uien uit de olie en leg ze op een bord bekleed met keukenpapier. Let erop dat je ze niet op elkaar legt. Bestrooi ze met zout. (je zal dit wellicht in porties moeten doen)
Breng na een uur de pot met linzen aan de kook en laat op een halfhoog vuur gaar koken. De tijd hangt af van het soort linzen: sommige hebben aan 15 minuten genoeg, diegene die ik gebruik hebben 30 minuten nodig.
Giet de linzen af als ze gaar zijn en spoel ze onder koud water. Laat ze goed uitlekken.
Doe de linzen in een grote mengkom, samen met de tahini, knoflook, chilipeper, citroensap, komijn en nog een kleine theelepel zout.
Meng alles goed en laat een 10-tal minuten staan.
Neem een serveerschaal en doe de helft van uien erin samen met het grootste deel van de geroosterde amandelen en ongeveer een derde van de peterselie.
Voeg de linzen toe en meng alles goed. Werk af met de rest van de gebakken ui, amandelen en peterselie. Besprenkel nog met extra olijfolie en het paprikapoeder.
Notities
Maak dubbel zoveel, want het is zeer verslavend. Hou dan wel de helft apart en meng alles pas als je het gaat serveren.