Go Back

Madeleines

Maaltijd Zoet
Keuken Frans
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 150 g patisseriebloem
  • 150 g boter
  • 100 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 2 flinke eetlepels honing
  • 1 vanillestokje
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • zeste van 1 biologische citroen
  • 1 snuifje zout
  • 2 tl oranjebloesemwater

Wat moet je doen?

  • Smelt de boter in een potje en laat afkoelen.
  • Doe de suiker + vanillesuiker en snufje zout samen met de eieren in een mengkom en klop met een mixer tot een luchtig beslag. (het moet bleek zien)
  • Giet de gesmolten boter erbij terwijl je rustig blijft mixen.
  • Snij de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe ze mee in het beslag.
  • Voeg ook de honing eraan toe en meng goed.
  • Weeg de bloem af en doe het bakpoeder erbij. Zeef de bloem met bakpoeder in het beslag.
  • Meng alles tot een egaal beslag. Roer even langs de randen van de pot met een pannenlikker.
  • Doe nu ook de zeste van de citroen erbij (naar smaak) en het oranjebloesemwater. Het hoeven geen citroencakejes te worden.
  • Meng goed.
  • Schep of giet het zachte deeg in de spuitzak.
  • De belangrijkste stap komt nu: laat het deeg rusten in de ijskast. Best min. 2 uur. Door het deeg te koelen zal je een mooi "buikje" krijgen bij het bakken.
  • Verwarm de oven voor op 200 à 210 °C.
  • Vul de ingevette en bebloemde madeleine-vormpjes voor 3/4. Leg het overige deeg direct terug in de ijskas.
  • Bak de madeleines zo’n 10 à 15 minuten in de hete oven. Controleer of ze perfect gebakken zijn, door er even in te prikken met een satéstokje. Zodra er geen deeg aan het stokje blijft kleven, zijn ze gaar.
  • Laat de kleine schelpvormige cakes wat afkoelen. Je kan ze lauw-warm eten. Nog een voordeel aan madeleines.
  • Bewaar de rest van de madeleines in een afgesloten doos.