varkenswangetjes
Afdrukken Pin

Varkenswangetjes in bruin bier

Kan het nog klassieker? Maar wat smaakt dat heerlijk!
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Trefwoord varkenswangen
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 1 uur 30 minuten
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 1 kg varkenswangetjes ontvliest
  • klontje boter
  • 2 wortels in halve rondjes
  • 1 ui, gepeld en gesneden in halve ringen
  • 1 el tomatenpuree
  • bloem of maizena
  • 250 g champignons in stukjes

Specerijen en kruiden

  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • 3 jeneverbessen
  • 4 el bruine suiker
  • 2 sneetjes peperkoek
  • 1 el mosterd

Vocht

  • 1 flesje bruin bier
  • 400 ml rundsfond

Wat moet je doen?

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Als de varkenswangen nog niet zijn ontvliest, moet je deze ontvliezen.
  • Smelt boter in een grote stoofpot en kleur hierin de wangen in porties aan beide zijde.
  • Haal ze uit de pot en zet even opzij.
  • Smelt opnieuw boter in de pot en gaar hierin de ui. Voeg ook de wortelschijfjes toe en laat samen even stoven.
  • Na enkele minuten kan de tomatenpuree erbij: laat deze even meebakken.
  • Voeg de wangetjes terug toe en bestrooi wat met maizena of bloem.
  • Giet het bruin bier en de fond erbij tot het vlees onderstaat. Voeg de specerijen toe samen met de bruine suiker, de peperkoek en mosterd. Breng aan de kook.
  • Haal de pot van het vuur en zet de pot met deksel in de oven voor ongeveer 1,5 uur.
  • Bak intussen de champignons.
  • Als er 75 minuten vertreken haal je de pot uit de oven en voeg je de champignons toe. Laat samen nog even 10 garen of tot de wangetjes gaar zijn.

Opmerking

Lekker met puree of frietjes en boontjes of gebraiseerd witloof.