waterzooi
Afdrukken Pin

Waterzooi

Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Trefwoord kip
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 2 wortelen in julliene
  • 2 stukken prei in julienne
  • 1/4 knolselder in julienne
  • 250 g krieltjes gehalveerd of grotere aardappelen in 4

Bouillon

  • 1 grote scharrelkip
  • 3 wortelen in schijfjes
  • 125 g ajuin in ringen
  • 175 g knolselder in blokjes
  • 1 prei in ringen
  • enkele takjes tijm
  • blaadje laurier
  • 3 kruidnagels

Binding (roux met dooiers)

  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • 500 ml melk
  • 3 dooiers indien gewenst

Afwerking

  • platte of krulpeterselie

Wat moet je doen?

De bouillon

  • Doe alle ingrediĆ«nten voor de bouillon in een grote pot. Vul aan met water en zorg dat de kip onder staat. Voeg nog 15 g zout toe.
  • Laat alles rustig koken (60 tot 90 minuten) tot de kip gaar is. (afhankelijk van de grootte)
  • Haal de kip uit de bouillon,  verwijder het vel en haal het vlees van de botten.
  • Zeef de rest van de bouillon. (+/- 1,5 liter, zo niet vul dan aan met water)

Groentjes

  • Kook de groentjes en krieltjes apart gaar. 

Samenstelling

  • Smelt de boter in een grote soeppot en voeg de bloem toe. (maak een roux)
  • Voeg de kippenbouillon erbij (1,5 liter) en denk die met de garde door de roux gevolgd door de melk
  • Roer een beetje melk of room door de dooiers en voeg ze toe. Verwarm een beetje, maar laat niet meer koken. 
  • Doe de groenten, krieltje en kip in de soep.
  • Breng eventueel extra op smaak (peper, zout, ...)
  • Werk af met gehakte peterselie.

Opmerking

Een leuk recept gebaseerd uit Delicious, september 2015. 
Ga je de soep opnieuw opwarmen, laat de dooiers dan weg.