Ga terug Email Link
+ servings
Chorizokroketjes

Chorizokroketjes

No ratings yet
Afkoelingstijd 1 dag
Gang Hoofdgerecht, Licht hoofdgerecht, Lunch
Keuken Spaans
10 stuks

Materiaal

  • friteuse
  • Schaal, ongeveer 22cmx14cm (of gelijkaardig)

Wat heb je nodig?
  

  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 375 ml melk (of bouillon of mix van beide)
  • 1 sjallot, fijngehakt
  • 100 g chorizoworst in kleine blokjes (brunoise)
  • 2 el gehakte peterselie

Paneren

  • 2 eieren, losgeklopt
  • 50 g bloem (eventueel meer)
  • 200 g paneermeel of panko (eventueel meer)

Frituren

  • frituurolie

Wat moet je doen?
 

De roux

  • Begin met het maken van de roux.
  • Smelt hiervoor de boter in een kookpot op laag vuur tot ze een beetje bruist. (laat ze echter niet bruinen)
  • Voeg de fijngehakte sjalot toe en laat eventjes garen.
  • Voeg dan de bloem toe en roer goed door. Laat het mengsel "drogen" tot het mengsel een beetje naar koekjes begint te ruiken.
  • Voeg nu de koude vloeistof toe en blijf stevig roeren om klonters te vermijden. Laat eventjes doorkoken zodat de bloemsmaak zeker is verdwenen.
  • Aan deze basisroux voegen we nu de chorizostukjes toe en de gehakte peterselie. Door de warmte van de roux zullen stukjes chorizo al een beetje garen.
  • Laat de roux een nachtje afkoelen.

De kroketjesmaken

  • Doe de bloem, losgeklopt ei en paneermeel in aparte kommetjes of schaaltjes.
  • Vorm kroketjes van de roux: je kan kiezen voor balletjes, rechthoekjes, ...
  • Haal de kroketjes eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door het paneermeel. Kijk goed dat alle zijden zijn bedekt.
  • Leg ze even opzij tot je ze gaat frituren. (of je kan ze nu ook invriezen)

Frituren

  • Verwarm olie in een friteuse of frituurpan tot 170°C.
  • Frituur de kroketjes met enkele gelijktijdig goudbruin. Herhaal dit met de overige kroketjes.
Trefwoord chorizo
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!