Vol au vent

Thuis is Donna Caramella verwend met een schoon Boretti fornuis met 2 ovens die veelvuldig worden gebruikt en Kitchenaid  In Spanje zijn er om te beginnen al geen ovens. (het is te zeggen, de electriciteit is te karig om in de winter een oven te gebruiken). Wat hebben we dan wel? Een 4 pits vuurtje (denk type karavan) en een houtkachel! Op die houtkachel kan je alvast heerlijke pizza’s afbakken, met een heerlijke krokante korst. Je kan er ook perfect gerechten op warm houden, en ik zal de komende 3 weken nog wel wat experimenteren.  (misschien toch eens een biscuit op maken voor een rolgebak, dat is dun en heeft niet veel tijd nodig)

Maar evengoed eten we dus super lekker en zijn we creatief met de overheerlijke ingrediënten die er ginder te vinden zijn.

Dus… Wat schaft de pot zoal in Spanje? Vol au vent…niet echt Spaans en zonder het koekje, maar het blijft een eenvoudig maar overheerlijk gerecht.

Wat heb je nodig?

1 kip
kippebouillon (blokjes of homemade, 1,5 liter)
250 gr gehakt
250 gr champignons
60 g boter
80 g bloem
1 ei
1 eetlepel broodkruim
1 teentje look
1 1⁄2 dl room (tot 2dl)
1 scheutje madeirawijn (of sherry)
citroensap
peper
zout

Wat moet je doen?

Eerst en vooral gaan we de kip koken in de bouillon want dat heeft tijd nodig. (je kan ook filet koken, gaat iets sneller…)
Terwijl de kip kookt, kan je de balletjes rollen (Meng het gehakt, samen met een ei en het broodkruim. Kruid met wat peper van de molen en zout en vorm balletjes)
Je kan de champignons ook al in 4 snijden.

Als de kip gaar is, kan je de balletjes even koken in de bouillon. (als je hem zelf hebt gemaakt, moet je hem wel eerst zeven). Bak de paddestoelen een beetje aan in wat boter en knoflook.

Pluk al het vlees van het karkas van de kip. Zorg ervoor dat de stukjes kip fijn genoeg zijn. Zet even opzij.

Start de bereiding van de saus met een roux. Smelt de boter in een kookpot en voeg de bloem eraan toe. Laat het bloemmengsel al roerend “opdrogen”, maar let erop dat de roux niet aanbakt.

Zodra je een lichte biscuitgeur ruikt, schenk je een deel van de kippenbouillon in de pot. Blijf geduldig doorroeren met een garde om klontertjes te vermijden.

Schenk af en toe wat bouillon bij. Na voldoende lang roeren, bekom je een gebonden maar voldoende lopende saus. (je gebruikt maar een deeltje van de bouillon, wil je een iets dikkere saus gebruik wat minder, heb je lieve een iets lopendere saus, gebruik dan iets meer)

Voeg ten slotte een scheutje madeirawijn (of sherry) toe en ook de room. Roer de saus goed om.

Voeg de gebakken paddenstoelen, de stukjes kip en de gehaktballetjes toe aan de saus. Druppel wat vers citroensap in het mengsel en kruid naar smaak met wat peper en zout. Meng alles.
Lekker met frietjes, of… overheerlijke gebakken aardappelen met rozemarijn en look en een frisse salade.

Bron: Dagelijkse kost

Tip: Een klein beetje citroensap in de saus, zorgt voor een subtiele frisse toets

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.