Vol au vent (kippenragout)
Wat heb je nodig?
Bouillon
- 1 kip
- 4 l water (je hoeft dit niet ineens allemaal toe te voegen, juist voldoende om de kip onder te zetten)
- 1 wortel, grof gesneden
- 2 uien, grof gesneden
- 2 stengels bleekselder, grof gesneden
- 1 stengel preiwit, grof gesneden
- 2 kruidnagels
- 1 tl peperbollen
- 1 kruidentuiltje (2 laurierblaadjes, 2 takjes tijm, peterseliestengels)
Kippenragout
- 1 gekookte kip (zie bouillon), ontbeend
- 500 g gemend gehakt
- 500 g (bruine) champignons in stukjes
Roux
- 80 g bloem
- 60 g boter
- 800 ml kippenbouillon (+ eventueel extra)
Wat moet je doen?
Maak de bouillon en kook de kip
- Zet de kip samen met de groenten en specerijen onder in water.
- Kook de kip 1,5 uur op een zacht vuurtje zonder deksel.
- Voeg indien nodig water toe zodat de kip onder water blijft.
- Giet als de kip gaar is, de fond door een zeef en zet een nacht in de koelkast.
- Schep het vet eraf. Indien je een intensere smaak wil kan je de bouillon nog laten inkoken.
Kip
- Haal het gare vlees van de kip en hou apart.
Champignons à blanc
- Snij de champignons in 4 en doe ze in een potje met deksel.
- Voeg er een beetje citroensap, water en een klontje boter aan toe.
- Breng alles een de kook en laat kort koken.
- Breng eventueel op smaak met peper en zout.
- Hou het vocht ook bij voor de saus.
Balletjes
- Kook de balletjes in een klein beetje van de kippenbouillon.
Samenstellen
- Maak een bechamelsaus zoals in het basisrecept.
- Voeg er de champignons, gehaktballetjes en kipstukjes aan toe.
- Breng op smaak met een beetje citroensap, peper/zout.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!