De tijd om te bloggen schiet er weer wat over: het einde van het (avond)schooljaar nadert, marathons die de revue passeren…
Op vrijdag kook ik meestal niet, nu ja, wat is koken. Dan maak ik homemade pizza, of een simpele pasta ;-).
Dit is zo eenvoudig, … daarvoor kan je niet naar de frituur gaan in de plaats.
Het is zo een lekker hap, voor een keer voor TV, of zo…
Wat heb je nodig?
500 g lamsgehakt
2 lente-uitjes
30 g gember (knol)
1⁄2 rode chilipeper (naar smaak)
enkele takjes koriander
enkele takjes platte peterselie
snuifje komijnpoeder
1 ei
20 g paneermeel (neer behoefte)
zout (eventueel)
de looksaus
de salade
en ik lust dat ook wel graag met wat feta bij
de afwerking
Spoel alle groenten. Verwerk gerust een selectie groenten naar smaak in de salade.
Snij de lente-uitjes in flinterdunne rondjes, of snij haaks op de uitjes en maak er fijne ovale ringen van.
Snij de ongeschilde komkommer overlangs in twee, en verwijder de vochtige zaadlijst. Snij de groente in kleine stukjes.
Pluk de blaadjes van de takjes platte peterselie, munt en koriander. Scheur ze grof of snipper het verse groen in fijne reepjes.
Halveer de kerstomaten en neem er de rucola bij. Voeg alle groenten samen in een ruime slakom.
TIP: De rucola kan je naar wens vervangen door bv. kropsla of ijsbergsla.
Meng de salade, maar werk ze pas helemaal af, kort voor het serveren.
de afwerking
Verwarm de oven voor op 220°C(of hoger).
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan op een matig tot stevig vuur.
Bak de burgers in de hete olie. Draai het vlees om zodra de eerste zijde goudbruin gekorst is. Zet het vuur nadien wat zachter, zodat de burgers tot in de kern voldoende warmte krijgen. Binnenin is het lamsvlees best rosé gebakken, en niet ‘bleu’. (Naar persoonlijke smaak.)
Maak de pitabroodjes langs beide zijden nat en leg ze enkele minuten in de hete oven van 220°C.
Neem de schaal met salade en werk het fris groen af met een bescheiden scheutje fijne olijfolie.
Snij de rand van de warme broodjes open. Schep in elk broodje een portie van de verse salade en schuif er een versgebakken lamsburger bij.
Server je huisgemaakte ‘comfort food’ meteen, met véél, een beetje of helemaal geen looksaus. Zet de rest van de sla mee op de tafel.
En als je echt geen lamsvlees lust… kan je dit eens met gemengd gehakt proberen…
Jamie Oliver heeft ook zijn variatie in “15 minuten”. Die zal ik zeker binnenkort eens uitproberen.
This looks absolutely delicious!