Nog eens koekjes gemaakt. De Meesterbakker heeft me daar vorige week weer zin in doen krijgen. Een lekker koekje bij de koffie of thee…
125 g blonde suiker (beter gekend als cassonade of kinnekessuiker)
60 g donkerbruine suiker
1 eetlepel vanillesuiker (zelfgemaakt) of 2 zakjes vanille suiker
200 g boter (zonder zout), op kamertemperatuur
2 eieren
1 koffielepel (5 g) bicarbonaat
250 g patisseriebloem
1/4 koffielepel zout
400 g zwarte chocoladepastilles
Ik heb het deeg bereid met mijn kitchen-aid, maar het gaat ook met een elektrische klopper.
Doe de zachte boter in een grote kom samen met de suikers. Klop zeker 5 minuten tot het mengsel eruit ziet als mokkaboter (lichtbruin). Voeg na 5 minuutjes kloppen een ei toe, als het volledig is opgenomen, mag je er het tweede ei bijdoen en laat opnieuw kloppen tot alles is opgenomen.
Doe nu geleidelijk aan de bloem, het zout en het bicarbonaat bij het deeg. Laat kloppen tot je een mooi egaal deeg bekomt. Zet de klopper af. Voeg er de chocoladepastilles bij en roer alles om met de hand. Zorg dat de pastilles evenredig over het deeg verdeeld zijn.
Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 185 graden gedurende 10 minuutjes (afhankelijk van de oven). Als ze mooi goudbruin zien, mag je ze eruit halen.
Nu komt het moeilijkste gedeelte. De koekjes zijn namelijk nog niet hard. Neem een spatel of taartschep en leg de nog superzachte koekjes een voor een op een rooster zodat ze kunnen afkoelen.