Chocoladechipkoekjes

Nog eens koekjes gemaakt. De Meesterbakker heeft me daar vorige week weer zin in doen krijgen. Een lekker koekje bij de koffie of thee…

Ik ben deze keer eens gaan kijken naar de recepten van Photo-Copy.
Eigenlijk wou ik de havermout- rozijnen koekjes maken, maar het zijn dus nu de chocoladechipkoekjes geworden. De foto is niet van Photo-Copy kwaliteit, maar goed, ze smaken wel heel goed! En dat blijft het belangrijkste.
Wat heb je nodig voor zo’n 25 koekjes? (afhankelijk hoe groot je ze maakt)

125 g blonde suiker (beter gekend als cassonade of kinnekessuiker)
60 g donkerbruine suiker
1 eetlepel vanillesuiker (zelfgemaakt) of 2 zakjes vanille suiker
200 g boter (zonder zout), op kamertemperatuur
2 eieren
1 koffielepel (5 g) bicarbonaat
250 g patisseriebloem
1/4 koffielepel zout
400 g zwarte chocoladepastilles

Ik heb het deeg bereid met mijn kitchen-aid, maar het gaat ook met een elektrische klopper.

Doe de zachte boter in een grote kom samen met de suikers. Klop zeker 5 minuten tot het mengsel eruit ziet als mokkaboter (lichtbruin).   Voeg na 5 minuutjes kloppen een ei toe, als het volledig is opgenomen, mag je er het tweede ei bijdoen en laat opnieuw kloppen tot alles is opgenomen.

Doe nu geleidelijk aan de bloem, het zout en het bicarbonaat bij het deeg. Laat kloppen tot je een mooi egaal deeg bekomt. Zet de klopper af. Voeg er de chocoladepastilles bij en roer alles om met de hand. Zorg dat de pastilles evenredig over het deeg verdeeld zijn.

Neem twee bakplaten en bedek ze met boter- of bakpapier. Verdeel met twee soeplepels het deeg over deze platen. Photo-copy rekent op 35 g per koekje, maar ik heb ze kleiner gemaakt.  Vind ze alleszins nog groot genoeg. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de koekjes onderling want ze gaan redelijk uitzakken.

Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 185 graden gedurende 10 minuutjes (afhankelijk van de oven). Als ze mooi goudbruin zien, mag je ze eruit halen.

Nu komt het moeilijkste gedeelte. De koekjes zijn namelijk nog niet hard. Neem een spatel of taartschep en leg de nog superzachte koekjes een voor een op een rooster zodat ze kunnen afkoelen. 

En dan opeten natuurlijk!

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.