Balls of glory: reuze gehaktballen

Ik geef toe, deze gehaktballen zijn niet zo groot als die bij Balls & Glory (waar ze per stuk 220 g wegen), maar dat betekent gewoon dat je er in plaats van 1 wel 3 kan eten 😀. Een goed compromis dus. Maak er trouwens zeker ineens genoeg zodat je steeds een voorraadje hebt in de vriezer. Dit comfort food komt namelijk altijd goed van pas: na een vermoeiende dag, gewoon omdat je eens geen zin hebt om te koken, … Zelf vries ik ze dan ook ineens in met puree dan heb je direct fastfood zonder ommezien. Een topper ook voor wie met hongerige kinderen aan tafel gaat.

gehaktballen

Wat heb je nodig voor jouw gevulde gehaktballen?

8 gehaktballen

2 grote uien, fijngehakt
2 takjes verse rozemarijn
olijolie
2 el worcestersaus
1 kg g gemengd gehakt (varken-rund)
een handvol broodkruim
80 à 100 g pittige kaas, in 16 gelijke blokjes

voor de saus

200 g rundsgehakt
1 grote ui, fijngehakt
2 takjes rozemarijn, fijngehakt
een flesje donker bier (330 ml)
rundsbouillon,  1 blokje
maizena, 2 el
mosterd, 2 tl
zachte azijn,  2 el

Wat moet je doen?

Rits om te beginnen de rozemarijn blaadjes van de takjes en hak deze fijn. Doe ze vervolgens samen met de fijngehakte ui in een pan met een scheutje olijfolie, de worcestersaus en een beetje water. Laat rustig  20 minuutjes bakken. Voeg naar smaak peper en zout toe en laat het mengsel  afkoelen.

Doe intussen het gehakt samen met het broodkruim in een grote kom en voeg het afgekoelde uimengsel erbij. Kneed goed door tot alles goed gemengd is. Verdeel dan het gehakt in 16 porties, duw er een blokje kaas in  en vorm er mooie ronde ballen van.  Zet de gehaktballen even in de koelkast terwijl je de saus maakt.

Voor de saus

Doe het gehakt voor de saus samen met een scheutjes olie een een pan en bak rul. Doe ook de fijngehakte ui en rozemarijn erbij en laat eventjes meebakken. Warm intussen het bier in een andere pot even op en doe het bouillonblokje erbij zodat het oplost.  Giet het bij het gehakt en laat inkoken. Strooi er dan de maizena over, samen met de mosterd, azijn en 500 ml water.

Laat de saus 30 minuutjes sudderen tot hij is ingedikt. Voeg naar smaak nog peper en zout toe.

Verwarm intussen de oven voor op 240°C en zet er een grote braadslee in.
Haal de braadslee er weer uit en doe er voorzichtig wat olie in.  Leg de gehaktballen met een beetje plaats tussen in de braadslee.  Zet ze vervolgens ongeveer 15 minuutjes in de oven.

Haal ze uit de oven en voeg de saus toe. Zet vervolgens terug  5 minuutjes in de oven zodat alle smaken zich mengen.

Heerlijk met een aardappel-groenten puree.

📖
Dit recept is gebaseerd op “Grote ballen gehakt” uit het boek van Jamie Oliver:
Jamie’s Comfort Food, 9789021558233, pagina 58

Print Friendly, PDF & Email

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.