Bonensalade: een populair Spaans gerecht

on

Bonensalade en in het algemeen bonen zijn in Spanje zeer populair. Als ik Spanje ben tracht ik steeds zoveel mogelijk te proeven van de lokale keuken.  Dus bonen staan hier dan ook zeker op het menu. En terecht. Het is voedzaam, lekker, en past geweldig bij een stukje vlees of vis. 

Steeds sta ik er opnieuw van versteld hoeveel varianten er wel zijn. In dit gerecht heb ik de judiones de la Granja gebruikt, een grote witte bonensoort. Maar ze zijn echt heerlijk zacht van smaak. 
Je kan uiteraard gedroogde bonen kopen en laten weken, maar in Spanje kan je ontelbare soorten bonen vinden in glazen bokalen. Nog een product dat in Spanje niet weg te denken is uit de alledaagse keuken. Conserven en glazen bokalen.  Qua kwaliteit is er hier absoluut niets op aan te merken. Dus maken we hier gretig gebruik van.  Zeker op vakantie. 

Dat je bonen niet alleen kan gebruiken in een stoofschotel bewijst deze heerlijke frisse bonensalade. Maak hem een dagje vooraf of ’s morgens en serveer hem op kamertemperatuur of koud. Ideaal om mee te nemen als lunch met een beetje tonijn of als bijgerecht bij de BBQ. 

bonensalade

Wat heb je nodig voor deze bonensalade?

400 g grote bonen uit pot (uitgelekt gewicht)
400 g sperziebonen (gekookte)
een halve zoete ui in halve maantjes gesneden

dressing

4 el olijfolie
1 el jerez azijn
1 teentje look, geperst
handvol verse muntblaadjes, gehakt

Wat moet je doen?

Doe om te beginnen de grote witte bonen, de sperziebonen en zoete ui in een grote kom.
Meng dan voor de dressing alle ingrediënten goed door elkaar. Breng nadien eventueel nog wat op smaak met peper en zout.  Schenk er vervolgens de dressing over de bonenmix en meng goed. Dek dan de salade af en zet hem in de ijskast.

Maak deze salade ’s morgens, of de dag voordien zodat alle smaken zich goed kunnen ontwikkelen. 

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.