Tonijnsteak: ja of nee? Een dilemma als foodie

on

Eens een lekkere tonijnsteak eten gebeurt echt heel erg zelden.  Want ja ik geef toe dat ik  me er inderdaad altijd enorm schuldig over voel. Laten we er geen doekjes omwinden: tonijn is een bedreigde vissoort door overbevissing. Als je in Spanje bent kan je er echter niet naast kijken: bij elke “ensalada mixta” of gemende sla wordt er tonijn uit blik geserveerd. Nu gaat dat meestal over de Skipjacktonijn en is deze soort niet bedreigd. Dus daar hoef je je verder niet schuldig over te voelen.  Een groot stuk verse tonijn daarentegen…

Doordat de blauwvintonijn zo sterk wordt bedreigd, wordt er meer op geelvintonijn gemikt. Hierdoor is deze soort intussen ook al zeer gevoelig geworden. Een dilemma als foodie.

Verder bevat tonijn ook methylkwik. Door de milieuverontreiniging komt dit vaak voor in vette vis. Dus jonge kinderen en zwangere vrouwen kunnen verse tonijn dus beter vermijden. Langs de andere kant bevat tonijn echter  dan weer verschillende essentiële vitaminen en mineralen.

Daarom ga ik hier zeker niet pleiten om toch massaal tonijn te beginnen eten! Integendeel. Ga je toch voor een mooie tonijnsteak, doe hem dan alle eer aan, en doe er zo weinig mogelijk mee. Laat de tonijnsteak de hoofdrol spelen. Een eenvoudige salade als garnituur, niks van saus, … een pure eenvoud.

Neem zeker een kijkje op de website van het MSC (Marine Stewardship Council) voor duurzame visserij.

Wat heb je nodig voor deze tonijnsteak?

⏰ 20 minuten
👩‍🍳 4 personen

500 g verse tonijn
olijfolie
gehakte verse rozemarijn en tijm
sap van een halve citroen

Voor de salade:  Ik heb gekozen voor wat rucola, romeinse sla, tomaatjes, wat rode ui… je kan hierbij nog wat boontjes of aardappelen serveren..

Wat moet je doen?

Maak de marinade door de olijfolie, sap van halve citroen, rozemarijn en tijm te mengen.
Laat de tonijn hierin 15 minuutjes marineren.

Verwarm intussen de grillpan en grill afhankelijk van de dikte van de tonijn de steak 2 tot 3 minuten langs iedere zijde. Haal de steak uit de pan en laat ook even rusten.

Snij de steak in dikke plakken en serveer hem met een eenvoudige salade.

smakelijkgroen

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.