Yoghurt pannacotta met aardbeien en basilicum 🍓

Panna cotta wordt eigenlijk steeds met room gemaakt.  Logisch want de naam betekend “gekookte room”.  Wij maken hier echter een lichtere versie met melk en yoghurt. Smaakt verrukkelijk en je moet er dus absoluut geen schuldgevoel aan overhouden.

Dit recept komt uit het supermooie boek “Sweet” van Yotam Ottolenghi.
Met moederdag in het vooruitzicht, een heerlijk dessertje  met onze mooie Belgische aardbeien.

panna cotta

Wat heb je nodig voor de yoghurt pannacotta?

⏰ voorbereiding 30 min, wachten min 6 uur
👩‍🍳 6 tot 8 personen

650 ml volle melk
4 gelatineblaadjes
160 g fijne kristalsuiker
zeste (schil) van 2 (bio)citroenen
30 g basilicum blaadjes (+ extra voor de afwerking)
neutrale olie (zoals zonnebloemolie of koolzaadolie)
350 g Griekse yoghurt
60 ml citroensap
300 g aardbeien
2 el poedersuiker

6 dariole vormpjes van 200 ml of 8 van 150 ml, ingevet met de olie

Wat moet je doen?

Eerst en vooral begin je met de gelatineblaadjes te weken in koud water.  Verwarm intussen de melk samen met de suiker en citroenschil op een laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Scheur dan de basilicumblaadjes een beetje grof en voeg ze nadien toe aan de melk.

Haal de geweekte gelatineblaadjes uit het koude water en doe ze in de melk. Roer goed tot de gelatine is opgelost en laat afkoelen. (lauw)

Klop als de melk klaar is de yoghurt los. Giet vervolgens de melk door een zeef bij de yoghurt en druk de basilicum en citroenschil uit. Dit komt de smaak ten goede.

Roer tenslotte alles door elkaar en voeg het citroensap toe. Meng alles goed. Verdeel dan de panna cotta over de potjes en plaats afgedekt in de koelkast. Dit moet minsten 6 uur.

Voor het serveren, snij je de aardbeien in stukjes en meng je ze met enkele fijngesneden basilicumblaadjes.

Haal de panna cotta uit de potjes. Duw hiervoor met je vingertop voorzichtigjes langs de rand. Zet de potjes omgekeerd op een bordje en plaats ze op een schoteltje. Misschien moet je een beetje schudden.

Schep tenslotte de aardbeien erover en werk eventueel af met nog wat extra geroosterde amandelschilfers.

Nog een heerlijke afsluiter op een tuinfeest zijn lekkere rode fruittaartjes.

smakelijkgroen

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.