Paella (met groenten of andere toppings)

Paella … daar bestaan natuurlijk zoveel recepten van dan dat er koks zijn.
Ik was zelf al lang op zoek naar “het recept” voor een super lekkere paella: alle smaken in balans, geen platte brij van rijst,…
Dat heb ik uiteindelijk gevonden in Plenty van Yotam Ottolenghi en het blijft mijn basisrecept. Een lekkere groentepaella waar je dan naar eigen smaak gamba’s, kip, chorizo, enz. kan bijvoegen.
paella

Paella kan trouwens ook perfect dienen als hapje… een echte  crowdpleaser.
Voor de vegetariërs met extra gegrilde groenten, voor de andere naar keuze met vis, vlees, …
 Serveer de paella in leuke kleine kommetjes of schaaltjes.
Laat je niet afschrikken door de lijst met ingrediënten, het zijn veel specerijen, maar die geven echt de typische lekkere smaak!
Of gebruik een heerlijke mix, zoals die van La Dahlia!

Wat heb je nodig voor deze heerlijke paella?

⏰ 60 min.
👩‍🍳 Ruim 2 tot 3 porties

3 eetl. olijfolie
½ fijngesneden  ui,
1 kleine rode en 1 kleine gele paprika in repen,
½ venkelknol in lucifers
2 tenen knoflook fijngehakt
2 laurierblaadjes
gerookt paprikapoeder, 1/4 tl
geelwortelpoeder, (kurkuma) 1/2 tl
cayennepeper, 1/4 tl
150 g paellarijst ( of iangkorrelrijst genomen)
1 dl medium sherry
saffraandraadjes, 1 tl
4 ½ dl kokendhete groentebouillon
200 g gedopte tuinbonen of erwten
12 minitomaatjes doormidden gesneden,
5  kleine gegrilde artisjokken op olie, uitgelekt en in vieren
(bijvoorbeeld artisjokharten, te koop bij Delhaize)
15 kalamataolijven of zwarte olijven  ontpit en in twee gesneden
2 eetl. grofgesneden bladpeterselie

4 parten citroen,  zout (optioneel)

Wat moet je doen?

  1. Verhit de olijfolie in een paellapan of zoals ik in een hapjespan en smoor de ui 5 minuten.  Doe er dan de paprika’s en de venkel bij en bak alles samen circa 6 minuten op halfhoog vuur tot de groenten gaar en goudgeel zijn. Bak nu de knoflook 1 minuut mee.
  2. Roer de laurier, paprikapoeder, geelwortel en cayennepeper door de groenten. Het aroma komt je nu al tegemoet!
  3. Voeg vervolgens de rijst toe en roer 2 minuten voor je de sherry en de saffraan in de pan doet. Laat de vloeistof 1 minuut inkoken en roer dan de bouillon doe het rijstmengsel. Draai het vuur heel laag en laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen tot de rijst het grootste deel van het vocht heeft opgenomen. Zet zeker geen deksel op de pan en roer het gerecht in geen geval door.
  4. Giet intussen ruim kokend water over de tuinbonen in een schaal en laat ze een minuutje staan; giet ze af en laat ze afkoelen. Druk de zachte groene boontjes uit de vliezen en gooi de vliezen weg.
  5. Naam de paella van het vuur. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe, maar roer niet te veel. Strooi de tomaten, artisjokjes en tuinboontjes over de rijst en dek de pan goed af met aluminiumfolie. (of gebruik een deksel) Laat hem 10 minuten staan.
  6. Haal de folie van de pan. Bestrooi de paella als laatste met olijven en peterselie. Dien hem op met de partjes citroen erbij.
Echt als dit je niet in een zonnige vakantie stemming brengt, dan weet ik het ook niet.
Maak je eigen variatie met kip/chorizo, of gamba en calamari …
Probeer ook eens de fideua. Hiervoor wordt er als basis pasta genomen. Al even lekker.
 
smakelijkgroen

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.