Upsidedown (bloed)sinaasappelcake

Het seizoen van de bloedsinaasappels is kort: slechts van januari tem maart kunnen we genieten van deze bijzondere citrussoort!

Een beetje extra aandacht verdient deze zoetzure vrucht dus zeker want voor je het weet is het seizoen alweer voorbij.

bloedsinappelklein2

Sommige zijn langs de buitenkant nauwelijks te herkennen als “wijnsinaasappel” zoals deze vrucht ook wel eens wordt genoemd. Deze worden de “halfbloeden” genoemd: enkel het vruchtvlees  kleurt rood, dit tegenover de “volbloeden” waarvan ook de schil rood kleurt. Naarmate de rijping kleurt het vruchtvlees roder.

Wat heb je nodig?

190 g amandelmeel
160 g maismeel
125 g tarwebloem
2,5 tl bakpoeder
320 g boter
265 g suiker
4 eieren
3 el yoghurt
zeste (geraspte schil) van 2 (bloed) sinaasappels
3 (bloed) sinaasappels in fijne schijfjes
suikersiroop (1 deel water + 1 deel suiker laten koken en afkoelen)
bakvorm: Ø 24 cm (liefst siliconen)

 

sninaasappelcake

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Meng in een grote kom het amandelpoeder, maismeel, tarwebloem en bakpoeder.
  3. Klop de met de mixer of keukenrobot de boter en suiker romig en luchtig. (6 minuten)
  4. Voeg de eieren 1 per 1 toe, meng telkens goed tot de eieren goed zijn gemengd, gevolgd door de yoghurt en de sinaasappelzeste.
  5. Voeg dan de droge ingrediënten toe en meng nog even tot een glad beslag.
  6. Ik werk hier liefst met een silicone vorm (24cm) zodat er zeker geen vocht kan lekken. Heb je dit niet, beboter dan een springvorm en leg op de bodem en zijkanten bakpapier in.
  7. Leg op de bodem en een beetje langs de zijkant een laagje de fijne schijfjes sinaasappel. Bestrijk de schijfjes met de suikersiroop.
  8. Verdeel het deeg over de schijfjes en strijk de bovenkant glad.
  9. Bak de cake  60 minuten in een oven van 175°C.  (dek de cake af met aluminium folie als de bovenzijde te snel bruin wordt)
  10. Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur.
  11. Draai de cake om en bestrijk de bovenzijde nogmaals met de suikersiroop.

smakelijkgroen

Naar een recept van Chef Billy Parisi

Print Friendly, PDF & Email

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.