Fideuà

Dit is een heel typisch Spaans pasta gerecht: minder gekend dan paella, en dat is jammer. Daarom heb ik het ook gekozen toen ze me van Spar vroegen om voor het magazine KOOK een pastagerecht te maken. Ik hou enorm van pasta maar ook van de Spaanse keuken. Het perfecte huwelijk dus.

En zoals steeds:

"Ik ga voor weinig moeite met veel effect"

fideua


Wat heb je nodig?

200g macaroni of “elleboogjes” 
(in Spanje verkopen ze speciale pasta voor dit gerecht “fideos de fideuá” = soort vermicelli)
6 gamba’s of scampi per persoon (ongepeld)
500 g stevige witte visfilet
(kijk hiervoor op https://www.vlam.be/nl/webwinkel/viskalender)
600 ml visbouillon
200 g tomatenblokjes uit blik
1 ui, fijngesnipperd
1 rode paprika, in kleine blokjes
1 groene paprika, in kleine blokjes
2 teentjes look, fijngesnipperd
1 tl gerookt paprikapoeder (naar smaak dulce of picante)
Saffraan (1 capsule gemalen of 10 draadjes, opgelost in wat water)

Olijfolie
Peterselie voor de afwerking

in het seizoen eventueel 1 kg gekookte mosselen

Wat moet je doen?

Als je gamba’s gebruikt, knip je best de “antennes” en poten een beetje bij.
Verwijder ook zeker zowel bij de gamba’s al de scampi het darmkanaal door bovenaan in de rug een inkeping te maken en het darmkanaal voorzichtig te verwijderen.

Verwarm in een grote hapjes pan enkele eetlepels olijfolie en bak hierin de gamba’s of scampi even aan. Ze moeten nog niet gaar zijn!
Haal ze uit de pan en bak ook even de vis aan. Deze moet ook nog niet gaar zijn, enkel aan beide kanten een beetje gekleurd.

Haal de vis ook uit de pan en doe indien nodig opnieuw enkele eetlepels olijfolie in de pan. Voeg de ui, knoflook en paprika toe en fruit ze enkele minuten tot de groenten een klein beetje zacht zijn.

Voeg dan de tomatenblokjes toe samen met het gerookt paprikapoeder. Meng goed, laat even mee bakken en giet dan de visbouillon erbij samen met de saffraan. Laat ongeveer 15 minuutjes lichtjes koken vooraleer je de pasta erbij te doet.

Zodra de pasta erbij is, dek je de pan af, en laat je de pasta garen in de visbouillon. Dit duurt afhankelijk van het soort pasta 8 tot 12 minuten. (Controleer altijd!)
Als het te droog wordt, doe er dan nog wat bouillon of water bij.
Voeg de gamba’s en vis in blokjes opnieuw toe en laat nog even afgedekt rusten zodat de vis en zeevruchten verder kunnen garen.

Werk af met gehakte peterselie. Smakelijk!

smakelijkgroen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s