Muhammara

Iedereen kent intussen wel humus (dip op basis van kikkererwten) of baba ganoush (dip op basis van geroosterde aubergines), minder gekend is Muhammara, een dip op basis van geroosterde paprika’s in combinatie met noten.

Ik moet eerlijk toegeven dat het voor mij ook tot voor kort nog onbekend was. Tijd om hierin verandering in te brengen, want dit is een geweldige mezze.

De basis van het recept komt uit het fantastische boek Comptoir Libanais.

muhamarra2

Wat heb je nodig?

1,5  tot 2 gegrilde paprika’s (ik grill er steeds 4 en met de rest maak ik een fantastische paprikasaus voor bij vis)
125 g gemengde notenmengeling (ongezouten)
gemalen komijn om de noten te bestrooien

1 teentje knoflook geperst
1 koffielepel harissa
0,5 koffielepel gemalen komijn
0,5 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel granaatappelmelasse
25 ml olijfolie
extra noten voor de garnering
een beetje zout

Wat moet je doen?

Verhit de oven tot 220°C en grill de paprika’s. Snij hiervoor de paprika in 2, verwijder de zaadjes en leg ze in een grote ovenschaal. Grill ze tot het vel zwart ziet. Haal ze uit de oven en dek af met aluminiumfolie. Laat afkoelen.

Rooster intussen de noten: leg ze op een bakplaat strooi de komijn erover en rooster ze tot ze licht geroosterd zijn.

Pel dan de paprika’s en doe ze samen met de noten, olijfolie, knoflook, harissa, komijn, paprikapoeder en granaatappelmelasse in een keukenmachine en hak tot een puree. Ik heb graag nog wat stukjes noot, maar dat is persoonlijke smaak.
Breng eventueel nog wat op smaak met een beetje zout.

Schep alles in een kommetje en strooi er de extra nootjes over.

smakelijkgroen

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Pingback: Roggecrackers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s