Roscón de Reyes: een 3 Koningen krans

on

De ene feesten zijn nog niet achter de rug, of daar zijn de volgende al: 3 Koningen!

Voor ons misschien niet zo belangrijk, maar in Spanje is dat wel een hoogtepunt, meer zelfs, het is een feestdag!

Daar zit iedereen in spanning te wachten of ze een cadeautje krijgen… want daar brengen de 3 Koningen (Los Tres Reyes Magos) de cadeautjes.

“Kinderen schrijven een brief aan de drie koningen met daarin hun wensen. Goed gedrag in het afgelopen jaar geeft meer zekerheid op een cadeau. Voorafgaand aan de intocht zijn de wijze heren vaak te vinden in een winkelcentrum of warenhuis, zoals El Corte Ingles. Dagelijks schudden ze hier vele kinderhanden en nemen alle uitgeschreven wensen aan.”

Er zal hier wel een belletje gaan rinkelen?

En wat is een feest zonder een taart? Ook in Spanje hebben ze een speciaal gebak dat met 3 Koningen wordt gegeten. Je kan al van in december in elke winkel een Roscón de Reyes kopen, met of zonder vulling. Het is eigenlijk meer een zoet brooddeeg dan een taart.

Er zijn heel wat recepten te vinden. Ik zou er gerust nog wel enkele willen uittesten, maar dit is alvast eentje wat ik al in het verleden heb gemaakt, en zeer gesmaakt werd. Het komt van de website Hogar Util en is van de hand van Eva Arguiñano, een bekende kok in Spanje. Een beetje soberder dan sommigen anderen die uitbundig worden gedecoreerd met gekonfijt fruit. Eigenlijk ideaal als ontbijt…

 

92f47-roscon2bde2breyes
Origineel recept (in Spaans)

Wat heb je nodig?

500 gr bloem
125 gr suiker
3 eieren
1 scheutje oranjebloesemwater
1 scheut melk
25 gr verse gist (of de helft droge gist)
(eventueel scheutje rum, heb ik weggelaten)
(een scheutje water, ik heb wat meer melk genomen)
een snufje zout
150 gr boter
en ik zou er nog wat esinaasappelzeste bij doen…

Wat moet je doen?

Meng in een kom de bloem met de suiker, de eieren, het oranjebloesemwater, de melk, de gist en het zout.

Meng en kneed goed tot je een stevig massa hebt en voeg dan de boter toe. Kneed opnieuw goed tot je een bol kan vormen.

Dek af en laat enkele uren rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume. Dit kan lang duren! Bij mij was dit ongeveer zelfs 6 uur! Maar geen nood… zie gewoon of het verdubbeld is in volume.

Kneed dan opnieuw en vorm de typische vorm. (begin met een ronde schijf, druk je vinger in het midden en vergroot de cirkel).

Leg de Roscón op een bakplaat bekleed met bakpapier, en laat opnieuw enkele uren rijzen.
Steek de “verrassing” (ik heb een amandel gekozen zodat kinderen zich niet kunnen verslikken) in de Roscón. Doreer de Roscón en bak 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C.

Je kan vooraleer de Roscón in de oven te doen, er nog halve schijfjes sinaasappel op leggen, amandelschilfers,…

Als de Roscón is afgekoeld bestrooi je hem met poedersuiker (of raftisnow).
smakelijkgroen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s