Klassiek vispannetje

Een klassieker onder de klassiekers en een gerechtje dat op geen enkel bistro menu ontbreekt. Het vispannetje.

Kijk zeker uit naar seizoensvis en verantwoorde vis op bijvoorbeeld vlam.be.

Het is op zich eigenlijk zeer eenvoudig en je kan het vooraf ook maken en opwarmen als er gasten komen. Zo heb je al de tijd van de wereld.

Pas de keuze van je vis aan, zo heb je altijd een heerlijke variatie en help je het visbestand.

 

vispannetje

Wat heb je nodig?

(4 personen)

De vis

Kies vis zonder vel of doe het vel er zelf af. Zie ook zeker na of er geen graatjes meer inzitten. (ik heb daar zelf een hekel aan)

Laat je keuze afhangen van het seizoen. Ik reken toch zeker 750 g vis voor 4 personen en nog wat mosseltjes of garnaaltje naargelang het seizoen.

2 wortels in fijne julienne
1 prei in fijne julienne
250 g champignons in 4 of 8 naargelang de grootte

De saus

30 g bloem
30 g boter
300 ml visbouillon/visfumet
scheutje witte wijn

De puree

1 kg aardappelen
room
boter
1 eidooier
peper/zout naar smaak
geraspte kaas

Verder 4 ovenschaaltjes ingeboterd.
Spuitzak en gekarteld spuitmondje

Wat moet je doen?

Begin met het aanstoven van de groentjes tot ze beetgaar zijn.
Breng de bouillon aan de kook en pocheer kort de gekozen vis hierin. Snij in hapklare stukken.

Maak dan de saus

Maak een klassieke roux: smelt 30 g boter en voeg er dan 30 g bloem bij. Laat een beetje “drogen”. Blus met een scheutje witte wijn en voeg de bouillon toe. Laat indikken.

Schep de vis in de schaaltjes, met de groenten erbovenop en nog de eventuele garnaaltjes of mosselen

Napeer dan de saus erover.

Kook intussen de aardappelen gaar (ik doe dit altijd in een groentebouillon als ik puree maak) en pureer de aardappelen. Maak een smeuïge massa door er boter en room en dooier aan toe te voegen en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Doe in de spuitzak en spuit mooie roosjes op het vispannetje en strooi er een beetje geraspte kaas over.

Verwarm de oven voor op 200°C en zet nog een 20 minuten in de oven tot de puree bruint. (zet eventueel even onder de gril.

smakelijkgroen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s