Kweepeer cake

Ik heb het geluk dat ik ieder jaar een hele doos vol kweeperen krijg. Een kweepeer zit zo vol aroma en smaak, … Een kweepeer kan je wel totaal niet rauw eten. Je moet ze dus steeds verwerken. Stoofpotjes, cake, gelei, dulce de membrillo, …
Deze cake heb ik gemaakt naar het recept van Safrana en Argana. Ik heb hier gekozen om er 1 grote cake van te maken ipv kleintjes.

Wat heb je nodig?

400 gr kweepeer (ongeschild)

200 gr water
100 gr suiker

Voor de cake

150gr erg zachte boter in kleine blokjes
200gr bloem
150 gr suiker
2 eieren
1zakje Vanille suiker
½ tl bakpoeder
½ tl baksoda
100gr volle yoghurt
1/2 theelepel van zowel gember, kardemom als kaneel
de gekookte kweepeer blokjes


Afwerking

kweepeersiroop
Geroosterde amandelschaafsel

Wat moet je doen?


Kweepeer
 
Schil de kweepeer en snij ze in blokjes van 1 cm. Doe ze in een pot en meng met het water en suiker Kook ze op een laag vuurtje gaar. 
Je zal een beetje moeten testen hoelang het duurt. Afhankelijk van welke kweepeersoort je gebruikt kan dit namelijk wel verschillen.
Bij mij duurde het ongeveer 10 à 15 minuten.

Haal de blokjes uit het vocht,laat ze uitlekken en afkoelen.

 
Kook vervolgens de siroop in tot siroopdikte, dit kan ongeveer 10minuten duren op hoog vuur.

Cake

Verwarm de oven voor op 170° C

Ik heb alles in mijn keukenmachine gedaan. Heb je dat niet, gebruik dan gewoon de mixer.


Doe alle droge ingrediënten in een kom  en meng deze. 

Voeg dan meteen alle natte ingrediënten toe. 
Mix tot een glad beslag.


Voeg de uitgelekte kweepeerblokjes toe en meng de blokjes over het deeg. Doe het beslag in een cakevorm.

Bak de cake in ongeveer 60 minuten mooi gaar.

Wanneer de cake is afgekoeld strijk je de cake in met  de kweepeersiroop (eventueel terug even opwarmen)
 
Bestrooi de cake nog met geroosterde amandelschaafsel en eventueel wat bloemsuiker.

 

5 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Sarah TL schreef:

    Ziet er lekker uit met die amandeltjes erbovenop! Ik heb niet zoveel ervaring met het ingrediënt kweepeer, kan je deze gewoon in eender welke supermarkt kopen of bij de groenteboer?

  2. Anke Morreel schreef:

    Ik denk niet dat je het zomaar hier bij ons kan kopen. Eerder bij een biowinkel misschien of bij een Marokkaanse winkel ? Vrijdag op de markt op het Zuid in Antwerpen? Het is echt de moeite om het eens te zoeken. Ik wil je er wel een paar geven hoor. Ik heb er intussen ook nog confituur van gemaakt.

  3. Bakdame schreef:

    ziet er heel lekker uit en is inderaad iets wat je niet zomaar kan vinden!
    maar als ik er kan vinden, dan maak ik zeker jouw recept!
    leuke foto trouwens!
    liefs

  4. Hey Anke, knap ! Ik heb ooit één keer confituur gemaakt van kweepeer maar dat was zo een groot werk dat ik het sindsdien niet meer deed.
    Je cake ziet er delicious uit.
    Grtjs Camilla

  5. Anke Morreel schreef:

    Wel ik heb nu toevallig ook een hoop confituur gemaakt: eerst de peren raspen (gelukkig met alweer een handig hulpmiddel van kitchenaid), dan laten koken met water (1,2 tot 1,5 kg geraspte peer / 1 l water, 10 minuten laten koken, suiker bijdoen (ik neem maar 500 gr) en dan laten koken… dit duurt zeker 2 uur. Maar het is toch de moeite 😉

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.