Pizza met mozzarella, vijgen, ham en rucola

Op vrijdagavond mag er bij gelegenheid voor de TV worden gegeten ;-).
En pizza is daarvoor uiterst geschikt. Je kan dit gewoon uit het vuistje eten, met een servetje op schoot. Net zoals bij pasta, kan je bij pizza ook eindeloos variëren.

Tegenwoordig maak ik geregeld pizza zonder tomatensaus op de bodem. Dit is afhankelijk van de topping ook helemaal niet nodig. Zo ook bij deze combinatie. De pizzabodem wordt gebakken met enkel een mix van kaas en (light) room en volledig nadien belegd.
Deze combinatie van zoet en zout is super lekker.

Het pizzadeeg kan je ook vooraf maken en in de ijskast afgedekt bewaren. Dat komt zelfs de smaak nog ten goede. (max. 2 dagen)

 

Wat heb je nodig?

Voor 2 pizzabodems met een doorsnede van 30 cm of grote rechthoeken
1 eetlepel suiker
15 g verse gist
225 ml lauw water
450 g bloem
halve theelepel zout
4 eetlepels olijfolie
maïsmeel

Enkele eetlepels room en gemalen kaas voor de bodem

Beleg
2 tot 4 vijgen in 8 of in reepjes
grote bol buffelmozzarella
sneetjes gedroogde ham
rucola blaadjes
eventueel nog enkele olijven

Wat moet je doen?

 
Doe de suiker en de gist in een kommetje en roer er de helft van het water doorheen. 
Zet op een warme tochtvrije plaats tot de gist begint te schuimen.
Meng de bloem en het zout in een kom of op het werkblad. Maak een kuiltje en giet er de olijfolie, het resterende water en het gistmengsel bij.

 

Meng alles tot er een deeg vormt.

 

 

Kneed tien minuten tot een soepel deeg dat niet meer aan je handen kleeft. 

 

 

Wrijf de binnenkant van een grote kom in met olijfolie.

 

 

Rol het deeg hierin zodanig dat het met een laagje olie bedekt is en snij er aan de bovenkant met een mes een kruis in. Bedek met handdoek of een plastic folie en laat het anderhalf uur rijzen op een tochtvrije plaats.

 

 

Sla de lucht uit het deeg en verdeel het in 2 porties.

 

 

Duw een portie deeg tot een grote cirkel of rol uit met een deegrol tot een cirkel van 30 cm doorsnede.

 

 

Leg de pizzabodem op een licht ingevette, met maïsmeel bestoven bakplaat.
 
Smeer lichtjes in met de mix van room en kaas en bak de bodem 10 à 12 minuten op 240°- 250°C.
 
Haal de bodem uit de oven, en beleg naar keuze. 

 

 

 
ps: Ikzelf gebruik van Greenpan de Pizzaplaat van de collectie Dubai.

5 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Hey Anke! ik ga toch achter die vijgen aan moeten hé? Ziet er lekker uit! Ik krijg alleen die bodems niet goed als ik ze zelf maak. Ze blijven veel te dik en broderig dus ik moet nog wat oefenen 🙂

    Like

  2. Anke Morreel schreef:

    Ja ik vrees het Heidi. Goed dun uitrollen en zeker niet te veel saus op doen. Allemaal niet nodig. Veel succes

    Like

  3. Sarah TL schreef:

    Hey Anke, die pizza ziet er overheerlijk uit! Ik was onlangs nog bezig tegen mijn vriend om binnenkort eens zelfgemaakte pizza's te maken en dit receptje ga ik opslaan. Ik ben sowieso al een fan van verse vijgen en het is het ideale seizoen daarvoor. Thanks 😉

    Like

  4. Anke Morreel schreef:

    laat me zeker weten hoe het heeft gesmaakt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s