Mejillones con ajo, limon y pérejil: mosselen met look, citroen en peterselie

Het Zeeuwse mosselseizoen is gestart… het moment om ze zeker eens zelf klaar te maken. Zoals de mosselen bij ons worden verkocht is er nog maar weinig kuiswerk aan. Het is dus een gerecht dat in een mum van tijd op tafel kan staan. Bovendien is het ongelooflijk veelzijdig, en kan je er smaken aan toevoegen die je zelf wil.
Mosselen worden onderverdeeld in categorieën of kalibers.
  • “extra”: meer dan 70 stuks per kg
  • “super”: 60 tot 70 stuks per kg
  • “imperial”: 53 tot 60 stuks per kg
  • “jumbo”: 45 tot 53 stuks per kg
  • “Goudmerk”: 38 tot 45 stuks per kg
Voor mij geld dat vooral de smaak goed moet zijn, en meestal zijn die van “super” prima qua grote.
Vroeger als kind, je raadt het al, mocht ik dat niet…, en dan begonnen met gegratineerde mosselen zodat “ik ze niet zag”, en uiteindelijk toch gezwicht. Het liefst eet ik ze zo puur mogelijk: eventueel met wat brood, maar zonder sausjes,…
Heel lekker vind ik deze combinatie van mosselen met look, citroen en peterselie…

 

Wat heb je nodig?
Ik reken op 1 kg mosselen per persoon
voor 2 kg:
  • 2 tot 3 fijngehakte teentjes look (voor de liefhebbers meer)
  • 3 tot  4 citroenen
  • een bosje fijngehakte peterselie

 

Wat moet je doen?
De mosselen die hier worden verkocht zijn meestal al ontdaan van baart en onzuiverheden. Dat neemt niet weg, dat we ze toch nog moeten spoelen en nakijken.
Doe de mosselen uit de verpakking in ruim koud water met zout in. (vb in je spoelbak)
Kijk ze na, mosselen die open blijven staan, gooi je meteen weg. Kijk ook naar mosselen waarvan de schelpen stuk zijn, die gooi je ook meteen weg. Spoel nogmaals na met koud water.
Zet intussen een grote “mossel”pot op een zacht vuur met een scheutje olie in. Fruit hierin de fijngehakte lookteentjes en blus met het sap van 2 citroen. Doe de mosselen mee in de pot, en zet het deksel erop en laat op een hard vuur verder koken tot de mosselen open zijn.
Schud regelmatig met de pot zodat alle mosselen goed kunnen opengaan.
Snij nog een citroen in 8 stukken en doe de stukken citroen bij de mosselen.
Vlak voor het serveren doe je de peterselie erbij, goed opschudden, …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s