Eend met wijn-honingsaus

Zoals reeds eerder vermeld, het was het voorbije weekend meer dan om één reden feest. En dat betekende tijd voor een romantisch dineetje met zijn 2. Je kan daarvoor naar een restaurant gaan, of het met liefde zelf maken. En ja, dit keer was het de tweede optie.
Eend is altijd een beetje een feestelijk ingrediënt, en het lekkere sausje en asperges maakte het helemaal af.

Wat heb je nodig (2 personen)

eendenborst (ong. 350g-400g per stuk)
dl rode porto of wijn (ik heb wijn gebruikt) 
40 g runderfond (ik heb een koffielepel bouillonpasta – vlees gebruikt)
2 eetlepels honing 
2 eetlepels limoensap 
2 eetlepels sojasaus 
een klontje koude boter 
peper
zout

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 180°C.

Controleer vooral even de eendenborsten. Snij het bloedvaatje weg dat midden op de vleeskant zit, en verwijder eventuele vliesjes. Gebruik een scherp koksmes.

Trim de randjes van de vetrand die aan de file vastzit weg. Controleer ook of er nog restjes van de pennen (pluimen) van de eend achterbleven. Pluk ze weg met een keukenpincet.
Maak kruisgewijs ondiepe insnijdingen in de vetrand. Snij enkele millimeters diep en maak insnijdingen op een centimeter van mekaar.
Laat een bakpan goed heet worden op een matig tot hoog vuur. Voeg geen braadvet toe!

Leg de eendenborstfilets op de velkant in de hete pan. Kruid de vleeszijde intussen met wat peper van de molen en een snuifje zout.

Laat de eendenborsten in de pan liggen tot de vetlaag van de een goudbruin korstje heeft. Draai ze vervolgens om, en geef ook de vleeszijde een identiek korstje. Binnenin zijn de eendenborsten nog niet gaar.

Leg de gekleurde eendenborstfilets in een ovenschaaltje, giet het hete braadvet erover en zet ze in de hete oven, met de velkant naar onder. Laat ze 9 minuten garen.
Haal de sissende eendenborsten uit de oven. Draai de filets om, pak ze in in aluminiumfolie, en laat het vlees 9 minuten rusten.

Neem de braadpan waarin je de eendenborsten hebt gekleurd, en verhit ze opnieuw. Giet er de porto in en laat de alcohol wat verdampen.

Schep de runderfond in de pan en roer. (optioneel, voor extra smaak)

Meng de honing, het limoensap en wat sojasaus en giet dit in de pan.

Roer en laat de saus 5 minuten inkoken op een matig vuur. De saus hoeft niet te stroperig te zijn. Hou ze nadien opzij.

Geef de saus nog een beetje warmte op een zacht vuur. Proef en voeg naar smaak wat extra peper en zout toe. Roer er ook een klontje koude boter door, zodat de saus bindt en extra glans krijgt.

Haal de warme en ‘uitgeruste’ eendenborsten uit de aluminiumfolie. Gebruik een scherp vleesmes om de filets in plakken te snijden van een kleine centimeter dik.

Serveer naar keuze met aardappelen en seizoensgroenten.


Recept naar Jeroen Meus

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Bakdame schreef:

    hoi anke,
    didde proficiat!
    het ziet er een heel lekker gerechtje uit….
    liefs

    Like

  2. Sarah TL schreef:

    Ik ben normaal geen eend-eter 🙂 maar op de foto ziet het er wel lekker uit. Zolang het niet te hard rosé is, is het voor mij wel oke x Sarah

    http://tastinglifestyle.blogspot.be

    Like

  3. Anke Morreel schreef:

    Dat bepaal je een beetje zelf. Het vlees was heerlijk mals en niet te rosé . En het komt bij ons ook maar af en toe op tafel. Mijn ventje vroeg er echter al een tijdje naar…;-)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s