Albondigas: gehaktballetjes in een Spaans jasje (tomaten-paprikasaus met pimentón, salsa de tomates, pimientos y pimentón))

Gehaktballetjes zijn in Spanje een gekende tapa, maar worden ook als hoofdgerecht geserveerd.
Meestal in een tomatensaus, of een saus op basis van amandelen.
Ik heb ook mijn versie, waarin ik zowel tomaten verwerk, als paprika’s en 2 andere typische Spaanse producten, namelijk de pimentón de La Vera en saffraan.

La Vera is een regio in Extramadura die gekend is voor zijn productie van pimentón.

Deze pimentón kan je van verschillende producenten kopen, oa La Chinata in de gekende rode doosjes, maar ook van La Dalia , El Rey en nog vele andere. Dit zijn echter de 3 merken die ik zelf in mijn bezit heb.
Het gebruik ervan is vooral gekend door de chorizo en paëlla.
Er zijn 3 variëteiten: dulce (zacht/mild), agridulce (traditioneel) en picante (heet).

Ideaal om ook in deze tomaten-paprika saus te verwerken!

Wat heb je nodig?
(2 porties, je kan dus een portie invriezen)
4 el olijfolie
5 grote tenen knoflook
ong. 4 uien (ong. 150-160gr in totaal)
4 grote rode paprika’s, ontdaan van zaadlijsten en in stukken gesneden
1/2 kg verse geurige tomaten in stukken
1 blik gepelde tomaten
1,5 tl pimentón dulce of agridulce de La Vera
saffraan
peper en zout

gehaktballetjes
500 gr puur rundgehakt
1 ei
paneermeel
verse kruiden: rozemarijn, oregano, peterselie, …
peper en zout
voor de liefhebbers: 1 geraspte ui voor bij het gehakt
2 grote uien in dunne ringen

Albóndigas
Wat moet je doen?
de saus
verhit de olijfolie in een vuurvaste pot op een matig vuur. Voeg de knoflook, ui en paprika’s toe,  en bak ze onder af en toe roeren gedurende 10 minuten. Voeg de pimentón toe en laat even mee bakken. Als je saffraandraadjes gebruikt, week ze dan even in 50 ml warm water en voeg toe.  Gebruik je poeder, voeg dit dan nu ook toe.
Voeg de tomaten en tomaten uit blik er nu ook bij. Breng alles aan de kook en laat alles 45 minuten sudderen, tot het vocht verdampt en de saus begint te binden.
Pureer de saus met een staafmixer, en voeg zo nodig naar smaak peper en zout toe.
Gebruik de saus direct, of vries hem in. In de koelkast kan je de saus hooguit 3 dagen bewaren!
de gehaktballetjes

Kruid het gehakt naar smaak, indien gewenst de ui, meng het ei eronder en doe er voldoende paneermeel bij om opnieuw te binden.
Rol er balletjes van.
Verhit een beetje olie in een hapjes pan en bak de balletjes al kerend tot ze aan iedere kant bruin zijn.
Haal ze uit de pan. Doe de uiringen erbij en laat ze 5 minuten bakken tot ze zacht zijn.
Doe de gehaktballen terug in de pan.
Voeg al roerend de tomaten-paprikasaus toe en breng het geheel aan de kook.
Laat het geheel 20 minuten sudderen met het deksel op de pan.


İAproveche!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Sarah TL schreef:

    Ik vind albondigas erg lekker en ga zeker je receptje eens uitproberen!

    Like

  2. Marloes Leijnse schreef:

    Hoi Anke! Via het foodblog event van een paar maanden terug kwam ik op je blog. Het ziet er allemaal heerlijk uit! Deze maand organiseer ik het event, het thema is 'citrusvruchten'. Ik zou het erg leuk vinden als je weer meedoet. Zie de link voor meer informatie! http://iturl.nl/sncZ8_

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s